Branitelji osudili vandalski čin nad spomenikom Franji Tuđmanu u Splitu

Koordinacija Udruga županijskih ratnih postrojbi, splitskih braniteljskih udruga te gradskih i županijskih stradalničkih udruga najoštrije su u utorak osudili vandalski čin kojim je u Splitu bojom zaliven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

 Spomenik dr. Franji Tuđmanu je u noći s ponedjeljka na utorak poliven rozom bojom.

 Branitelji i stradalnici u priopćenju su zahvalili gradskom komunalnom redarstvu što su brzo sanirali štetu na spomeniku koji, ističu, simbolizira ne samo predsjednika Tuđmana, već i stvaranje samostalne, neovisne i suverene Hrvatske.

 Taj vandalski čin smatraju udarom na djelo prvog hrvatskog predsjednika od strane “onih koji se s činom stvaranja neovisne Hrvatske ne mogu i ne žele pomiriti”.

 Branitelji Splita i Splitsko-dalmatinske županije ističu kako ovakvi udari dolaze od onih društvenih i političkih marginalaca koji ne samo da ne prihvaćaju neovisnu hrvatsku, već ne prihvaćaju demokraciju niti taj jezik razumiju,

 “O njima i njihovoj spremnosti za političko lešinarenje govori i aktualni trenutak u kojem im nije stalo da izlože sebe i druge riziku kako bi pokušali obezvrijediti uspomenu na našega prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana”, navode u priopćenju. 

 Taj spomenik, koji je postavljen 2013. godine za vrijeme dok je gradom upravljao gradonačelnik Željko Kerum, do sada je u nekoliko navrata pretrpio “napade” od oštećivanja do ispisivanja poruka, pa sve sada do bojanja rozom bojom.

 Splitska policija traga za počiniteljem.