Branitelji demonstrativno napustili misu čim su čuli Plenkovićevo ime: ‘Odi u Srb i tamo drži govor’

Screenshot/Dugopolje.org

U četvrtak se u Boričevcu održao komemorativni skup za žrtve sela Boričevca i okolnih mjesta kao podsjetnik na događaje iz 1941. godine, kada su žitelji tog kraja bili ubijani, bacani u jame i protjerivani iz domova koji su im opljačkani i spaljeni.

Na skupu su se okupili i pripadnici braniteljskih udruga, a do neugodnosti je došlo nakon što je za vrijeme pozdrava braniteljima došlo do spomena predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda. Branitelji su u tom trenutku ljutito napustili misno slavlje, a iz punlike su se mogli čuti poklici “Odi u Srb i tamo drži govor”.

Pogledajte snimku:

Na komemoraciji je bio i bivši ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”, Splićanin Marko Skejo, koji je dao intervju za Dugopolje Portal.

Screenshot/Dugopolje.org

“Danas su stavili taj datum kao partizanski ustanak, no tog dana svi su Hrvati bili civili. Zapovijednici i ubojice su bili četnici koji su kasnije otišli u partizane. Naša vlada štuje današnji dan i šalje izaslanstva u Srb, gdje stavljaju vijence ubojicama”, rekao je Skejo.

‘Četnici i komunisti činili zločine ’Komemoraciju i misu organizirale su Udruge Ličana župe Boričevac, a kako su poručili u pozivu medijima, počinitelji stravičnog zločina koji se tamo dogodio bili su lokalni četnički odredi uz suradnju i potporu komunista iz susjedstva.“

Osim hrvatskih katoličkih obitelji stradali su i mnogobrojni članovi obitelji islamske vjeroispovijesti što su živjeli s druge strane sadašnje državne granice među RH i BiH.

Preživjeli stanovnici Boričevca raseljeni su i bio im je desetljećima zabranjen povratak. Djeca iz hrvatskih obitelji iz sela i okolice bila su među prvim ratnim izbjeglicama i siročadima Drugog svjetskog rata na hrvatskome području, prenosi Dnevno.hr