Branitelji dali potporu profesoru: Sudionika Domovinskog rata zvati četnikom nije ‘samo’ vrijeđanje

AppleMark

Povodom slučaja tučnjave profesora i učenika u zagrebačkoj Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića, nakon čega je profesor završio u istražnom zatvoru a nakon što ga je policija osumnjičila za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, kazneno djelo tjelesne ozljede i dva kaznena djela povrede djetetovih prava, priopćenjem za javnost oglasile su se braniteljske udruge koje daju potporu napadnutom profesoru Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Javno izražavamo podršku napadnutom i ozlijeđenom profesoru kao i svim učenicima koji su stali iza njega, javno izražavamo podršku borbi protiv mržnje, kaosa i razdora koje širi u našim odgojno-obrazovnim ustanovama, javno izražavamo podršku svima koji se bore za budućnost Hrvatske kao zemlje znanja i blagostanja, svim nastavnicima i profesorima koji požrtvovno rade s djecom i mladima.

S gnušanjem odbacujemo hajke institucija i medija koje su ovih dana usmjerene isključivo prema profesoru Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu povodom nemilog događaja kada je tijekom školskog sata bio ponajprije ometan u radu, provociran i potom fizički napadnut od strane učenika.

Nedopustivo je s koliko neprovjerenih informacija se danima zagađuje javni prostor i kolika je šteta učinjena prvenstveno napadnutom profesoru.
Stoga dajemo potporu pravu profesora u nastavnom procesu ponajprije na dostojan i siguran rad, kao i pravo na obranu i zaštitu nadležnih institucija kada je napadnut na radnom mjestu.

Posljednjih godina na djelu je razarajuća moć medija. Znamo kako su riječi pogubnije od mača. Lako se izriču no razornost im je jača od ispaljene granate, za koju nitko ne odgovara niti snosi sankcije, baš poput učenika napadača na profesora. Zašto ste požurili javno osuditi i lažno optužiti napadnutog čovjeka?

Nažalost svjedočimo ovih dana kako se krše sva prava, pravila i norme, optužuje i obmanjuje, pruža zaštita napadačima a napadnutog „cipelari do kraja“ sa svih razina nadležnih institucija.

Iz javno dostupne snimke vidljivo je kako je profesor osoba koja je napadnuta ne samo isprovocirana nego fizički napadnuta, i ne samo od jednog učenika srednje škole. Iz javno dostupne snimke vidljivo je kako je profesor oboren na tlo i kako se brani. Postavljamo pitanje svim nadležnima zašto je policija postupala samo protiv napadnutog profesora i zašto nije postupala protiv onih učenika koji su sudjelovali u napadu? Ovdje se ne radi samo o vrijeđanju, iako reći sudioniku Domovinskog rata da je četnički vojvoda nije „samo“ vrijeđanje, iako osobi koja je u kratkom vremenskom roku izgubila četiri člana obitelji vrijeđati umrlu suprugu nije „samo“vrijeđanje, u ovom slučaju se radi o fizičkom napadu učenika na profesora. Do kada ćemo u Hrvatskoj imati dvostruka mjerila?

Sramotno je koju su poruku nadležne institucije poslale sadašnjim i budućim nasilnicima – nasilje se isplati, slobodno vršite nasilje jer ćete proći nekažnjeno, a vaše žrtve bit će kazneno gonjene! Da gospodo takvu ste poruku svojim činjenjem i svojim nečinjenjem poslali djeci, mladićima i djevojkama u školama. Slobodno tucite profesore jer oni će bit kazneno gonjeni, dobiti otkaz, biti egzistencijalno ugroženi i blaćeni u medijima, a vi nasilnici bit ćete proglašeni za žrtve, obeštećeni i moći ćete nastaviti svoj nasilnički pohod na drugu žrtvu.

Javno izražavamo podršku napadnutom i ozlijeđenom profesoru kao i svim učenicima koji su stali iza njega, javno izražavamo podršku borbi protiv mržnje, kaosa i razdora koje širi u našim odgojno-obrazovnim ustanovama, javno izražavamo podršku svima koji se bore za budućnost Hrvatske kao zemlje znanja i blagostanja, svim nastavnicima i profesorima koji požrtvovno rade s djecom i mladima.

Pozivamo sve relevantne čimbenike u hrvatskom društvu kako bi se zauzeli da se ovakve sramotne odluke nadležnih odmah ukinu te profesorima, nastavnicima i učiteljima omogući dostojanstven i siguran rad tijekom nastavnog procesa.

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara
Berislav Gregorić, predsjednik Udruge policije branitelja Jastrebarsko