Branitelji: Čekamo prvi potez Vlade, ali ploča se neće micati mimo zakona

Ilustracija/Wikipedija

Najava promptnog uklanjanja ploče s imenima poginulih HOS-ovaca i pozdravom “za dom spremni” s pročelja zgrade u Jasenovcu unijela je silan nemir u braniteljsku populaciju, ne samo u redovima bivših pripadnika ove postrojbe, prenosi Večernji list.

A oni su gotovo jedinstveni u stavu da neće dopustiti da ploču itko dirne. Jedini disonantni ton čuo se jučer upravo na stranicama Večernjeg lista, gdje je negdašnji zapovjednik vukovarskog HOS-a iz ‘91. Zvonimir Ćurković pokrenuo inicijativu da se s ploče u Jasenovcu iz poštovanja prema žrtvama logora ukloni sporni natpis te da se ploča potom vrati u čast poginulim suborcima.

Reakcije istaknutih građana, brojnih političara i branitelja su različite.

Hvidra je uvijek uz sve hrvatske branitelje i ne dvojimo da je ikome u primisli bio fašizam ni ustaštvo ni agresija na bilo koga. Sloboda, suverenost i Europa bili su naši ciljevi, a danas oni koji nisu stvarali ni podržavali, a kamoli voljeli Hrvatsku bacaju blato na sve što je iznijelo Domovinski rat. Jasno nam je da im nikada nije ni mila ni draga iako u njoj blaguju. Nikad se nećemo odreći svojih istinskih ratnika ni njihovih zakonom dopuštenih obilježja – kazao je Josip Đakić, šef Hvidre.

Riješimo se i četničkih obilježja po Slavoniji

– To je stvar udruge HOS-a, a mi iz Garde podržat ćemo ih što god oni odlučili. Što se tiče odluke Vlade, apeliram da se ne rješava samo pitanje ploče u Jasenovcu, nego da se “u istom paketu” riješe i četnička obilježja kakvih ima ponajviše u Slavoniji. Potrebna su nam trajna rješenja, neka rade svoj posao i neka vlast i oporba prestanu s praksom uvlačenja branitelja u svoje političke igre – poručio je šef Zbora gardijskih brigada Miljenko Kolobarić.