Božo Petrov o Agrokoru u “Nedjeljom u dva”

Kriminal u Agrokoru i oko njega bila je tema emisije Nedjeljom u dva. Gost emisije je predsjednik Mosta Božo Petrov koji je prvi podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića.

Je li Todorić sam odgovoran za lažna financijska izvješća te koje politike su godinama pomagale donedavno najjaču hrvatsku kompaniju, neka su od pitanja u današnjoj emisiji.

U trenutku kada strane kompanije i njihove banke ulažu u RH naravnu da će drugu državu zanimati gdje je otišao taj novac. Naravno da ako je ruska banka ulagala novac i ako je američki fond ulagao novac, da će i jedna i druga država biti zainteresirani za ishod.

Mislim da nema smišljenoga plana ove Vlade. Smatram da bi se Hrvatska trebala brinuti za svoje interese. Mene optužuju da sam ruski igrač. A nisam ni ruski ni američki, nego hrvatski igrač i to je razlog zašto smo pokrenuli temu Agrokora, rekao je Petrov.

Osvrćući se na sastanak Ante Ramljaka, prije nego je postao izvanredni povjerenik za Agrokor, s Knighthead Capital Fondom, te odgovarajući na pitanje je li bi to mogao biti razlog za njegov opoziv, Petrov je kazao da je saznao za taj sastanak kada i drugi građani.

U trenutku kada je bila press konferencija o konsolidiranom revizorskom izvješću Agrokora d.d. Samo se nadam da u tom trenutku na tom sastanku nije iznosio određene povlaštene informacije. To bi stvarno bio veliki udarac za državu, pa vjerujem i za građane u konačnici, kaže Petrov.

Sve informacije koje se pojavljuju a povezuju Ramljaka s Knighthead fondom bacaju dodatno svjetlo i rađa se određena sumnja. Mislim da će sve to na kraju institucije dodatno istražiti. Nemam razloga zašto braniti gospodina Ramljaka. Mislim da je on surađivao i s njima i s drugima. Ovo što govorite, da u trenutku kada je bio s Knighthead fondom na sastanku, u međuvremenu je postao voditelj privremene uprave, a prije toga taj fond ulaže i zaradi – priča zvuči logično. Treba provjeriti sve što se događalo. Mi (Most) smo htjeli otvoriti priču Agrokora, rekao je Petrov.

Bilo nam je stalo da se zaštite hrvatski interesi, a ne samo da promijenimo gospodara, napominje.

Predstavnik Mosta je bio na sastanku na kojem se razmišljalo i analiziralo tko bi mogao biti taj voditelj za Agrokor. Od svih prijedloga je ostao gospodin Ramljak, kazao je Petrov.

Mi smo imali neke svoje prijedloge, ali oni nisu za HDZ bili prihvatljivi. S druge strane, kada se znalo da odlučuju doslovno sati o tome hoće li se dogoditi gospodarski slom , treba se ići u izglasavanje o sistemski važnim tvrtkama – vi morate djelovati.

Također, mi smo imali jasne želje i uputstva kako hrvatska Vlada treba djelovati. Na kraju od toga nije bilo ništa. Oni su nas isključili, izjavio je predsjednik Mosta.