Povezite se

Vijesti

Božinović: Za sada nema strožih mjera, a ni naznaka za odgodu izbora

Objavljeno

-

Voditelj Nacionalnoga stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu da se trenutačno ne planira uvođenje dodatnih obvezujućih mjera u borbi protiv koronavirusa te da, za sada, nema naznaka da bi parlamentarni izbori mogli biti odgođeni.

Božinović je, gostujući u subotu u RTL-u Danas, pozvao sve da se zajedničkim naporima učini ono što je potrebno kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

“Sve mjere koje se donose ovise o trenutačnoj situaciji, a ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim mjerama jer su naši epidemiolozi zapravo ‘pohvatali’ sve kontakte novooboljelih osoba”, rekao je Božinović.

Dodao je kako je jasno utvrđeno da je riječ o hrvatskim građanima koji su uglavnom bravili u susjednim zemljama, kao što su Bosna i Hecegovina i Srbija te se vratili u Hrvatsku i inficirali svoju okolinu, a prije sve svoje obitelji.

Dosad odbijeno 70 posto zahtjeva za ulazak u RH

Što se pak tiče mjera koje se provode na granicama sa susjednim zemljama u kojima je u porastu broj novozaraženih, Božinović je podsjetio da svrhu dolaska u Republiku Hrvatsku ne trebaju dokazivati samo desetak država članica Europske unije.

To pak znači, dodao je, da za države nečlanice EU i za susjedne zemlje – BiH i Srbiju uvijek je tijekom pandemije postojala mjera da se mora dokazati svrhovitost ulaska u Hrvatsku.

Božinović je izvijestio da je, od kada je ta mjera na snazi, odbijeno oko 70 posto zahtjeva. Na novinarsko pitanje znači li to policija vraća ljude s granica, Božinović je objasnio da razlog za dolazak ljudi iz susjednih zemalja u Hrvatsku mora biti humanitarnog osobnog karatera ili neodgodivi poslovni sastanak što pak procjenjuje hrvatska policija.

Istaknuo je kako policija od 17. lipnja malo više kontrolira zahtjeve za ulazak u RH, odnosno ako taj razlog nije neodgodiv onda se ulazak može i odbiti.

Na pitanje nije li to kontradiktorno s obzirom na to da je Hrvatska otvorena za turizam, te da je danas zabilježena velika gužva na granicama, posebice s BiH, ministar je odgovorio da su gužve na granicama jer se detaljnije pregledavaju dokumenti kojima se dokazuje neodgodivost putovanja.

Rekao je da smo “svjesno krenuli, te da o tome nema spora ni u hrvatskoj javnosti da ‘nova normalnost’ ne bi trebala značiti zatvaranje, a posebno ne ono s početka epidemije”.

Međutim, dodao je, mi na dnevnoj osnovi analiziramo situaciju i donosimo mjere kako bismo zadržali povećanje ekonomskih aktivnosti i kako bi funkcionirao turizam, a da istovremeno zaštitimo zdravlje hrvatskih državljana te naših gostiju.

Božinović je ocijenio da uvijek postoji određeni rizik vezan za dolazak stranih gostiju ali, napomenuo je, sada ipak znamo više o bolesti COVID-19 nego na početku, iako ne i sve, ali ako se svi pridržavamo propisanih mjera, posebice onih temeljnih – održavanja fizičke distance, osobne higijene  i higijene prostora, bitno se smanjuje mogućnost širenja zaraze.

Nema indikacija da bi izbori bili odgođeni

Na pitanje, mogu li zbog novih okolnosti, biti odgođeni parlamentarni izbori, Božinović je odgovorio da za sada nema nikakvih indikacija da bi se situacija mogla pogoršati u toj mjeri da do toga dođe. S tim u vezi napomenuo i stajalište predsjednika Vrhovnoga suda i Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đure Sesse, te podsjetio da su izbori u njihovoj nadležnosti.

Ustvrdio je kako osobno ne strahuje da bi izbori mogli biti odgođeni. Pitanje što bi učinio da kao ravnatelj HZZJ-a Krunoslav Capak mora u samoizolaciju a kandidat je na parlamentarnim izborima, komentirao je riječima da to “pretpostavlja da je došao u situaciju koju je možda mogao izbjeći, ali da se u to nikada ne može biti sto posto siguran, jer se virus šiti i asimptomatski”.

Zaključio je kako Hrvatska zadržava povoljnu epidemiološku situaciju i sigurno smo jedna od onih država koja je od prvih dana, ne samo donosila pravovremene mjere, nego se one mogu odraziti i odražavaju se na ukupni uspjeh i reijting koji je Hrvatska postavila u ovoj situaciji.

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom,  protekla dva dana broj novozaraženih je također bio dvoznamenkasti – 11, za razliku od prve polovice lipnja kada je epidemioška situacija bila vrlo povoljna.

I u susjednim zemljama zabilježeno je proteklih dana znatno povećanje broja novozaraženih kornavirusom, primjerice u Srbiji je dnevno 90 novozaraženih, a u BiH je u petak bilo 84 novozaraženih.

Politika

Plenković: Vlada će biti nešto manja od prethodne

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će buduća Vlada biti nešto manja od prethodne, a njezin sastav trebao bi biti poznat u četvrtak, nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ pobijedio.

 “Vlada će biti nešto manja nego što je bila, bit će funkcionalna, dio članova ove Vlade će ostati, a dio će ići u Sabor. Dio novih će se priključiti”, izjavio je Plenković uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Zagrebu.

 Potvrdio je kako postoji mogućnost da se sektor zaštite okoliša i energetike priključi nekim drugim ministarstvima. Istaknuo je će se o tome još razgovarati, no i da pitanje klimatskih promjena neće biti zanemareno i postat će tema broj jedan u kontekstu gospodarskog oporavka.
 “Ministara će biti manje, ali to ne znači da će državni službenici ostati bez posla. Ovo je jedna druga vrsta poruke o manjem broju ministarstava i manjem broju članova Vlade”, rekao je premijer Plenković.

 Plenković je rekao i kako je očekivao da će SDSS predložiti Borisa Miloševića za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

 “Taj prijedlog je usuglašen sa mnom i ja sam očekivao da će to biti Milošević. Poznamo se, pravnik je i mislim da može dati doprinos na ovoj dužnosti o kojoj smo razgovarali proteklog tjedna”, dodao je premijer.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Stožer: 53 novih slučajeva koronavirusa, najavljeno jeftinije testiranje

Published

on

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 53 novozaraženih koronavirusom, a nema novih umrlih osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite najavivši jeftinije testiranje na koronavirus.

Danas je 140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, a u protekla 24 sata imamo 53 pozitivne novodijagnosticirane osobe, što daje ukupan broj od 3775 pozitivnih osoba od početka epidemije, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Beroš: Nastavljamo suživot s koronavirusom

Prosječna dob bolesnika je 47,4 godine. Od jučer nema umrlih osoba tako da je ukupan broj preminulih od početka epidemije 119 osoba. Na respiratoru su četiri bolesnika, a hospitaliziranih je 132. 

Aktivnih slučajeva je 1142, a ukupno oporavljenih je 2514. Do sada je ukupno testirano 94.175 osoba, od toga 604 u protekla 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,01 posto. 

“Potpuno je jasno i vidljivo da nastavljamo suživot s virusom, on je i nadalje među nama i moramo biti oprezni”, poručio je Beroš.

Vezano za smanjenje cijena testova za osobe koji to čine iz vlastitih potreba, a ne na temelju medicinske indikacije, rekao je da ozbiljni testovi poput PCR-a imaju svoju cijenu jer nude kvalitetu, ali se za opću populaciju razvijaju i drugi testovi.

“Razumljivo je da se netko iz osobnih razloga želi testirati, primjerice ako želi biti siguran prema svojim ukućanima. Omogućit ćemo i to uskoro, i to po bitno drugačijim cijenama od početnih”, rekao je Beroš dodavši da u srijedu ili četvrtak očekuje preliminarne informacije o tome.

Formiranje cijene uključuje i upotrebu kemikalija, reagensa, ljudski rad, ali i sve ono što se troši za vrijeme korištenja testa. 

Božinović: Ako ne bude prihvaćena neka mjera bit će sankcija

Na pitanje kako će se kontrolirati nošenje maski, voditelj Stožera Davor Božinović odgovorio je da će se neke mjere, osim lokalno, morati primjenjivati i na razini cijele države. 

”Rukovodimo se time da je jesen razdoblje u kojem bismo se mogli suočiti s većim izazovima kad je u pitanju širenje korone, možda i težim simptomima bolesti. Zbog toga ovo razdoblje moramo iskoristiti kako bi stekli navike koje će nam biti neophodne kada dođe jesen”, poručio je dodavši da su konferencije za medije Stožera u cilju educiranja javnosti. 

“Temeljni pristup je i dalje obavještavati javnost, nije tolika poanta u kaznama, međutim imat ćemo i primjenu određenih sankcija ako se pokaže da nije prihvaćena neka mjera, ali se nadamo da do toga neće doći”, rekao je.

Istaknuo je da veliki trgovački centri imaju zaštitarske službe pa ne bi bio problem ne pustiti unutra kupce bez maske, dok male trgovine ne smiju poslužiti nikoga tko dođe bez maske.

“Nema toliko policije ni inspekcija koje mogu pokriti sve, međutim apeliramo na svijest. Apeliramo na sve da pozovu 112 ili policiju ako treba intervenirati”, rekao je Božinović.

Capak: Nema značajnijih žarišta

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da nema značajnijih novih žarišta, osim nekoliko vjenčanja i proslava.

Novo žarište je u domu za starije u Umagu, jučer je uzeto 90 briseva i svi su negativni. U još jednoj ustanovi u Sisačko-moslavačkoj županiji zbog temperature uzeto je puno briseva, ali i oni su negativni. 

Vezano za serološka testiranja, Capak je izvijestio da je dovršeno presječno seroepidemiološko ispitivanje na uzorku od 1051 osobe te da ih je samo 24 imalo antitijela, odnosno 2,3 posto. Dodao je da to nije reprezentativni uzorak već orijentacijsko ispitivanje. 

Također, od te 24 osobe 15 je imalo simptome, a njih 37 posto bilo je potpuno asimptomatski. Također, kod svega dvije osobe nađena su zaštitna neutralizirajuća protutijela, što ne znači ostali nisu na neki način zaštićeni. Kada bi se ti brojevi računali na čitavoj populaciji, to bi bilo 25 puta više od ukupno oboljelih u Hrvatskoj. 

Što se tiče nošenja maski, Capak je rekao da su izuzetak djeca do dvije godine, oni koji zbog drugih respiratornih smetnji teško dišu te osobe s teškim invaliditetom koje si ne mogu same namjestiti masku ili bi se s njom mogle ugušiti.

Markotić: Treba mijenjati maske

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je da se medicinske maske trebaju mijenjati otprilike svaka tri sata, ali i ranije, dok bi platnene trebali imati dvije-tri dnevno. 

Poručila je da se ne može jedna maska nositi cijeli dan te da svako neispravno nošenje maske može uzrokovati infekciju. 

Upitana očekuje li drugačiji protokol vezano za broj testiranja uoči drugog vala kako bi se obuhvatilo više ljudi, odgovorila je kako je u Hrvatskoj uspostavljen sustav koji testira sve koji imaju simptome i one koji su bili u kontaktu, a imaju indikacije da je testiranje potrebno.

“Nasumična testiranja su moguća, ali nisu se pokazala učinkovitima u drugim zemljama. Na jesen će biti više testiranja zbog toga što će biti puno više različitih infekcija dišnog sustava, gdje se neće moći reći radi li se o Covidu ili gripi”, poručila je.

Dodala je da za sada nisu našli pozitivnu korelaciju u broju testiranja i broju pozitivnih, istaknuvši da je naš postotak pozitivnih ovisio o tome koliko su bile dobre procjene indikacija.

“Nije bitno da mi brojem nekome nešto dokazujemo. Ti brojevi služe nekad i za neke druge poruke, ali bitno je da ciljano uz struku znamo što radimo, a to znamo”, poručila je Markotić.

Ucitavanje vijesti

Kultura

Dovršava se snimanje filma o finalnoj utakmici SP 2018

Published

on

U Zagrebu će, nakon godine dana snimanja, u srijedu pasti i posljednja klapa dugometražnog igranog filma naslova “4:2”, koji se bavi finalom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji između Francuske i Hrvatske i događajima oko njega.

Snimanje filma je započeto na prvu godišnjicu najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa i sporta, a bit će dovršeno upravo na drugu godišnjicu.

Riječ je o žanrovski neobičnoj kombinaciji dramatične sportske priče i intimne “road trip”drame o događajima u sjeni finalne utakmice “mundijala”. Film u realnom vremenu prijenosa nogometne utakmice prati neodgodivo putovanje dvoje ljudi točno u vrijeme kada je cijeli svijet bio pred TV-ekranima.

Film je inspiriran stvarnim ljudima i događajima, a sniman je tijekom proteklih 12 mjeseci u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu, Dugoj Resi, po Gorskom kotaru, ulicama Pariza i Moskvi.

Specifičnost je filma da će to biti prvi hrvatski i regionalni film realiziran u dvije verzije –međunarodnoj i hrvatskoj/regionalnoj s različitim dramskim tokom i završetkom te će se
raditi zapravo o dva igrana filma o istom događaju. Film će imati internacionalni festivalski život, a trenutno je u pregovorima za koprodukciju i distribuciju za francusko, španjolsko i
englesko govorno područje.

Scenarij i režiju potpisuje Anđelo Jurkas, kojem će ovo biti šesti dugometražni igrani film, a glavne uloge tumače Bojana Gregorić Vejzović i Ivo Krešić, sportski TV spiker Drago Ćosić i hrvatska nogometna reprezentacija. U sporednim ulogama se pojavljuju legenda hrvatskog i ex jugoslavenskog filma Igor Galo, Rada Mrkšić, Katarina Nikšić i Dina Vojnović, dok se u “cameo ulogama” pojavljuju Leona Paraminski i Jelena Perčin Otašević. 

Iz promocije filma se navodi da je svečana premijera filma trebala biti 15. srpnja 2021. godine, na treću godišnjicu finala Hrvatska – Francuska u Moskvi. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije