Božinović: Veće povišice-plaće za 7.655 policijskih službenika, stiže i nova oprema

Nakon očajničkog apela sindikata policijskih službenika, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj je novinskoj konferenciji objavio kako će policajci dobiti povišice – plaće će porasti za ukupno 7665 policijskih službenika. Osim povišice, policajci mogu očekivati i novu opremu koja bi trebala zamijeniti njihovu dotrajalu.

Ministar Božinović zahvalio je na suradnji čelnicima sindikata, Dubravku Jagiću iz Sindikata policije Hrvatske, Zdravku Lončaru iz Nezavisnoga sindikata MUP-a RH i Borisu Pleši iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. Izjavio je da će ministarstvo razgovarati i s predstavnicima nereprezentativnih sindikata, još šest.

Sindikate vidimo kao partnere jer u konačnici imamo isti cilj, zadaću – bolji uvjeti života i rada policijskih službenika i ostalih državnih službenika i namještenika u sustavu MUP-a.

Danas smo razgovarali o dvije teme – jedna tema je vezana uz plaće. Bio sam iznenađen kad sam došao na dužnost da policijski dužnosnici imaju manji koeficijent od ostalih, nazovimo tako, uniformiranih djelatnika, kao što su pravosudna policija, carina, vojska.

Zbog toga mi već izvjesno vrijeme radimo na tome kako dovesti te odnose u balans. Mislim da smo našli rješenje. U naše razgovore je dakako uključeno i Ministarstvo financija, jer bez njih ne ide.

Dakle, dogovorili smo da se poveća koeficijent za 7.655 policijskih službenika sustava MUP-a na način da se ti koeficijenti dovedu u balans s ostalim službama. Radi se o tome da smo se u ovoj fazi okrenuli prije svega onim ljudima koji su svakodnevno na terenu, koji su među prvima u svim kriznim situacijama i rade u svim vremenskim uvjetima, kazao je Božinović između ostalog.

Unutarnjom preraspodjelom smo iznašli sredstva, nešto više od 41 mil. kuna. Želim naglasiti da nikome u sustavu neće biti oduzeto od plaće da bi se dalo ovoj kategoriji.

Tijkom 2018. godine naći ćemo rješenje i za povrat ukinutih prava policijskih službenika više i visoke spreme. Izračunali smo da nam za to treba dodatih 17 mil. kuna, dodao je ministar i kazao kako MUP nudi partnerstvo i otvorenost, kako sindikatima tako i medijima.