Božinović: Uzrok požara je otvoreni plamen ili žar

Ministar Davor Božinović / Wiki

Premijer Plenković otvorio je 48. sjednicu Vlade RH. Na početku je zahvalio je svima koji su sudjelovali u gašenju požara u Dalmaciji.

Zahvaljujem požrtvovnim vatrogascima, građanima, policiji i svima koji se uključili u borbu s požarom. Posebno se zahvaljujem pilotima kanadera koji su uvelike sudjelovali i pomogli u gašenju požara, kazao je premijer.

Najveći uzrok širenja požara bila je jaka bura, rekao je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Od ponedjeljka u 0.40 angažiran je 801 vatrogasac sa 162 vozila, a uz njih je bilo i 400 pripadnika MUP-a.   Izgorjele su tri kuće, djelomično 33, izgorjelo je 14 starih kuća, 11 maslinika, 18 automobila, 4 djelomično, pet kamiona, tri plastenika, staklenik…

Točno izvješće dat će županijski Stožer. Otkriveno je da je požar izbio kod Tugara, na južnoj padini, uz cestu Sitno Donje. Istraga o uzroku ili počinitelju u kojoj sudjeluju i vještaci, nastavljena je. Isključeno je da je požar nastao zbog kvara na dalekovodima – uzrok je otvoreni plamen ili žar, rekao je Božinović.

Dragan Lozančić, ravnatelj Državnog ureda zaštitu i spašavanje (DUZS) zahvalio je vatrogascima, oružanim snaga, ostalim operativnim službama HGSS, civilnoj zaštiti, policiji i građanima. Dodao je da i građani imaju odogovornost zaštititi sovju imovinu, a sustav je dobro funkcionirao.

Napomenuo bih da će završno izvješče o požaru biti napravljeno nakon svih analiza kad završi požarna sezona u 10 mjesecu kada ćemo analizirati sve požare, pa i ovaj, a posebni naglasak ćemo staviti na preventivu. Moramo vidjeti što preventivno možemo učiniti tijekom godine, rekao je. Strategija sigurnosti nam omogućava snimanje situacije u sustavu civilne zaštite i napravit ćemo analizu i vidjeti gdje treba nešto poboljšati, dodao je.

Poručio je novinarima da izbjegnu teze ‘sustav je zakazao’ ili ‘sve je super’. Istina je negdje u sredini. Bliže smo uspješnoj priči nego neuspješnoj. Po analizi smo spasili živote, objekte, tisuće kuća, izbjegli smo tragediju. Kanaderi nisu mogli gasiti zbog bure i onda se u okolici Splita desilo što se desilo i sustav je reagirao, rekao je.

Strategija sigurnosti nam omogućava snimanje situacije u sustavu civilne zaštite i napravit ćemo analizu i vidjeti gdje treba nešto poboljšati, dodao je.