Božinović: Tko smatra da Hrvatska nije spremna za Schengen politizira i pokazuje da nema pojma

Plenković, Božinović i Milina obišlii granicu s predstavnicima medija

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da ulazak Hrvatske u Schengen treba biti jedan od prioriteta Slovenije i Europske unije, ističući da onaj tko smatra da je Hrvatska nepripremljena, “ne samo da politizira, već i pokazuje da nema pojma”.

“I u slovenskom političkom životu postoje izjave da je ulazak Hrvatske u Schengen u strateškom interesu Slovenije. Pod rastućim migrantskim pritiskom zadovoljavamo uvjete u situaciji u kakvoj dosad nije bila niti jedna članica Schengena. Hrvatska je ispunila 270 preproruka koje su ocjenjivali stručnjaci iz Europske komisije i država članica Schengena”.

Onaj tko smatra da je Hrvatska nepripremljena, “ne samo da politizira, već i pokazuje da nema pojma”, poručio je Božinović na slovenske ocjene o hrvatskoj nepripremljenosti za ulazak u Schengen, gostujući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Upitan može li Slovenija blokirati hrvatski ulazak u šengenski prostor i može li Ljubljana pridobiti druge države članice EU u blokadi, ministar je kazao da EU “ne samo da treba podržati Hrvatsku, već joj je to u strateškom interesu”.

“Bavarska se naslanja na Austriju i Sloveniju i nije slučajno da bavarski ministar unutarnjih poslova dolazi u Zagreb kako bi se zahvalio hrvatskoj policiji na njezinom radu. Uvjeren sam da je ulazak Hrvatske jedan od prioriteta Slovenije i Europske unije”, podsjetio je Božinović na posjet bavarskog ministra unutarnjih poslova Joachima Hermanna u četvrtak.

Komentirajući probleme na granici s BiH, ministar je ocijenio da će se situacija dodatno pogoršati ukoliko se BiH ne angažira na svojoj istočnoj granici. “Situacija s migrantima se neće riješiti tako što će oni prijeći granicu. Kolegama u BiH je od samog početka sugerirano da jačaju svoju istočnu granicu za koju i sami priznaju da je ne kontroliraju”, rekao je Božinović, istaknuvši da hrvatska policija dodatno jača svoju sposobnosti za kontrolu granice.

Božinović je poručio kako Hrvatska “zasigurno neće postati hot-spot gdje bi veliki broj naglo pristiglih izbjeglica promijenio i način života svih građana Republike Hrvatske”.

Pritom je dodao kako će u slučaju mogućeg nadolazećeg vala migranata koristiti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju. “Vlada je donijela odluku o angažiranju 1800 pričuvnih policajaca, koji neće biti angažirani u punom opsegu. Migrantska kriza s jedne i kontinuirani dolazak velikog broja turista s druge strane traži od policijskog sustava sve veći angažman”, ocijenio je dodajući kako Hrvatska nije u situaciji da za potrebe štićenja granice podiže i vojsku.

(Hina)