Božinović: ‘RH će do kraja godine ispuniti tehničke uvjete za Schengen’

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak nakon sastanka s povjerenikom Europske komisije za Sigurnosnu uniju Julianom Kingom da će Hrvatska do kraja godine ispuniti tehničke uvjete za ulazak u Schengenski prostor.

S europskim povjerenikom Božinović je razgovarao o nekoliko sigurnosnih tema, uključujući nadzor granice i implementaciju europske direktive o uporabi podataka iz evidencije podataka o putnicima koja je namijenjena sprečavanju i otkrivanju terorizma i drugih teških oblika kriminala.

Božinović očekuje da će prijedlog za drugo čitanje, koji je jučer usvojila Vlada, za tjedan do dva biti usvojen u Hrvatskom saboru. Direktivu je ministar ocijenio važnom za zajedničku borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala, pranja novca i pristupa stvarima za izradu eksplozivnih naprava u kućnoj radinosti.

Važan dio zajedničkih napora je uspostava i primjena informacijskih sustava, rekao je Božinović, dodavši da je Schengenski informacijski sustav pokazao svu opravdanost da ga se primjeni na Hrvatsku koja je u sedam mjeseci zabilježila 168 milijuna pregleda sa osam tisuća ‘pogodaka’, odnosno identificiranih automobila ili ljudi zanimljivih sa sigurnosnog aspekta.

Hrvatska, koja je poznata kao turistička zemlja, ima devet međunarodnih zračnih luka koje treba staviti u funkciju primjene direktive, zaključio je ministar. Temeljem svega što rade zaključio je da šalju jasnu poruku da je hrvatska na dobrom tragu da ostvari viši standard zaštite građana, ali i da ispuni strateške ciljeve hrvatske Vlade kao što je ulazak Hrvatske u Schengenski prostor do kraja ove godine.

King, jedan od trojice europskih povjerenika koji se danas nalazi u posjeti Hrvatskoj, rekao je da je direktiva konkretan primjer suradnje koja donosi sigurnosne benefite svim zainteresiranim stranama. Praćenje putnika omogućit će jačanje sigurnosnog aspekta diljem svih zemalja Europske unije, izravnu razmjenu informacija o putnicima, bolju preventivu, otkrivanje i istragu terorizma i drugih teških oblika kriminala, poput droge, trgovine ljudima i seksualnog zlostavljanja djece.

“Uvidio sam da je napravljen odličan posao u implementaciji te direktive”, rekao je King.