Božinović primio zapovjednika Vatikanske žandarmerije

Hina

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović primio je u petak zapovjednika Vatikanske žandarmerije, glavnog inspektora Domenica Gianija, u prvi posjet takve vrste Hrvatskoj, priopćeno je iz MUP-a.

U sklopu Božinovićeva posjeta Svetoj Stolici 25. travnja, u povodu obilježavanja 20 godina od osnutka Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj, održan je formalni susret sa zapovjednikom Gianijem, a tom prigodom Božinović ga je pozvao u uzvratni posjet Hrvatskoj, što je on prihvatio.

Giani će u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj razmijeniti s hrvatskim kolegama stajališta o pitanjima od zajedničkog interesa, kaže se u priopćenju.

Vatikanska žandarmerija je sigurnosna služba Vatikanskog Grada zadužena za održavanje javnog reda unutar Vatikana. Njene zadaće također uključuju obavještajne i antiterorističke poslove, kontrolu prometa, kriminalistička istraživanja, poslove pravosudne policije i, zajedno s relevantnim segmentima Papinske švicarske garde, neposrednu zaštitu Svetog Oca Franje.

Snage broje oko 200 pripadnika, a djeluju na području Vatikanskog Grada kao i unutar granica svih izvanteritorijalnih mjesta koja su u nadležnosti Vatikana. Čuvaju stražu svaki dan 24 sata dnevno na svim ulaznim točkama u Vatikan.

Zapovjednik žandarmerijskih snaga je po službenoj dužnosti ravnatelj Uprave za sigurnosne poslove i civilnu zaštitu vatikanskog Guvernatorata (tj. civilne uprave Vatikanskog Grada), a također nadzire vatikansku vatrogasnu postrojbu, koja broji 30 pripadnika. (H)