Božinović: Priča o hibridnom ratovanju nije došla iz vedrog neba

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da priča o hibridnom ratovanju nije došla iz vedrog neba jer takva vrsta djelovanja postoji godinama, dok s napredovanjem tehnologije napreduju i oblici u kojima se tzv. ratovanje može ispoljavati.

„Što se tiče hibridnog ratovanja, informacijskog ratovanja, specijalnog rata mogu vas uputiti na cijelu bibliografiju koja izlazi na stranim jezicima, u Hrvatskoj nažalost tek u nekoliko članaka i knjiga o čemu se danas intenzivno piše i intenzivno promišlja“, rekao je Božinović na konferenciji za novinare održanoj u povodu stupanja na snagu izmijenjenog  Zakona o kaznenom postupku.

Ministar je poručio da to nisu stvari koje su došle iz vedrog neba jer takva vrsta ratovanja postoji godinama. „Naravno da ta vrsta djelovanja postoji godinama, naravno da informacijski rat postoji otkad postoji konkurencija između država, sustava i politika“, rekao je ministar.

Objasnio je da s napredovanjem tehnologije napreduju i oblici u kojima se tzv. ratovanje može ispoljavati jer danas živimo u svijetu interneta, novih tehnologija koje se također za to koriste.

„Ako pogledate što je danas predmet rasprave, primjerice u američkom Kongresu, vidjet ćete da je to jedan dio tog hibridnog djelovanja i naravno svaka država ima pravo i dužnost da se zaštiti od toga, a jedan način zaštite od hibrinog djelovanja je da se o tome javno govori“, rekao je ministar.

Božinović je odgovarajući na pitanja novinara rekao da sutra očekuje oslobađajuću presudu u predmetu “Prlić i drugi” jer Hrvatska nije bila strana u ratu u Bosni i Hercegovini.

Vezano za odluku saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji je u utorak većinom glasova vladajućih zaključio da je saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru prestalo s radom 20. studenoga 2017. godine s pravomoćnošću istrage, ministar je rekao da je u tom slučaju Zakon o istražnim povjerenstvima jasan.

„U trenutku kad predmet istražnog povjerenstva postane dio kaznenog postupka, rad povjerenstva se prekida, sve drugo bi značilo da ćemo pregovarati o tome hoćemo li provoditi zakone koje je donio Hrvatski sabor a to sigurno nije doprinos pravnoj sigurnosti zemlje“, zaključio je ministar. (Hina)