Božinović potpisao 22 ugovora s hrvatskim gospodarstvenicima vrijedna preko 135 milijuna kuna

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Temeljem provedenih postupaka javne nabave u Ministarstvu unutarnjih poslova ministar Davor Božinović potpisao je u ponedjeljak s hrvatskim gospodarstvenicima 22 ugovora u vezi opremanja policije, nadzora brzine i razminiranja u ukupnoj vrijednosti višoj od 135 milijuna kuna.

”Želja mi je bila poslati poruku da se sustav mora modernizirati, što znači pojačano ulaganje u sve segmente policijskog posla. Sav taj napor treba pridonijeti i jačanju hrvatskog gospodarstva u mjeri u kojoj to MUP može i naravno da sve ono što radimo bude dostupno javnosti”, kazao je ministar naglasivši kako se radi o čvrstom opredjeljenju da takva praksa postane redovna.

”Da bismo bili u stanju ispuniti širok dijapazon zahtjeva našeg posla, imamo i nemale potrebe. Zato je važno da ovom poslu pristupimo sustavno i strukturirano, pogotovo zato jer je prva naša analiza iz 2017. godine pokazala da je po pitanju stanja opreme i svega onoga što policiji treba u svakodnevnom poslu, bilo stavki gdje su uočeni alarmantni deficiti. Izjavio sam tada i kod te odluke stojim, da pitanje opremanje hrvatskih policajaca ne može i ne smije biti problem”, rekao je Božinović.

Uz to, a vezano uz novo pridružene poslove razminiranja, ministar je podsjetio kako je MUP u posljednjem tromjesečju 2018. bio suočen s vrlo zahtjevnim i kompleksnim pitanjem integracije nekoliko institucija u sastav Ministarstva.

”Unatoč zahtjevnosti i kompleksnosti tog posla, danas također pokazujemo da smo uspjeli održati kontinuitet kad govorimo o javnoj nabavi u području rada, prije svega razminiranja, i postići da taj sustav funkcionira bez zastoja”, naglasio je Božinović.

Prošavši područja poslovanja ministarstva tijekom 2018. godine, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović istaknuo je da je MUP prošlogodišnji financijski plan ispunio u iznosu od 99,9 posto.

Pomoćnik ministra također je podsjetio na procese i modele poslovne suradnje započete u 2018. godini, od 21 odobrenog projekta energetske obnove policijskih objekata, preko ostvarene suradnje s jedinicama lokalne i područne samouprave vezano uz obnavljanje, zakup i smještaj policijskih službenika, pa sve do korištenja sredstava EU fondova.

”Financijski plan za 2019. godinu iznosi 5,3 milijardi kuna, a vrijedi naglasiti da se rashode za zaposlene, iako se broj zaposlenika povećao s obzirom na reformu državne uprave koja je u tijeku i pripajanje agencija i ureda ministarstvu, spustio na 68 posto u odnosu na ukupni udio u proračunu, što znači da su aktivirani svi resursi kako bi se podigla ta materijalna komponenta koja se tiče modernizacije, jer je jedino modernizacijom moguće jamčiti održivost sustava, i to na visokoj i profesionalnoj razini”, kazao je Božinović predstavljajući pinancijski i plan nabave za 2019. 

”Izuzetno sam zadovoljan što smo dali uvid u to što smo napravili 2018. godine u odnosu na ono što smo obećali na početku te godine. Ono što je meni posebno važno jest činjenica da smo kroz sve to vrijeme javnost sustavno obavještavali o svemu što radimo i da smo upravo potpisanim ugovorima pokazali taj kontinuitet našeg poslovnog modela koji jamči da opremanje hrvatskih policajaca više ne može doći u pitanje i da se odvija bez zastoja”, rekao je ministar. Pritom je naglasio važnost potpisanih ugovora iz područja razminiranja, čime je MUP pokazao da je i poslu integracije agencija pristupio tako što je vodilo računa o svim segmentima.

”Postigli smo ono što je veoma važno, a to je da poslovni procesi ne trpe već da se sve odvija planom kakav je bio, a ja bih rekao, još bržim i učinkovitijim, onako kako ga planiram”, rekao je ministar zahvalivši svim MUP-ovim partnerima, zajednici ponuditelja i potpisnicima ugovora.

”Time smo svima vama poslali poruku, a to je da nastavljamo s modernizacijom hrvatske policije, ali i da maksimalno izlazimo u susret hrvatskom gospodarstvu, njegovim pojačanim angažiranjem i mislim da je to put kojim trebamo ići i dalje, na zadovoljstvo svih djelatnika MUP-a, kao i hrvatskih gospodarstvenika”, zaključio je Božinović.