Božinović: Policiji nije prijavljena nikakva prijetnja Radeljiću

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak da policija nije zaprimila nikakvu prijavu prijetnje prema razriješenom savjetniku predsjednice Mati Radeljiću koji je prije nekoliko dana u očitovanju o razrješenju rekao da mu je prijetio zaposlenik SOA-e.

“Nemam što komentirati izjave bivših savjetnika. Ono što vam mogu kazati s obzirom na tu izrečenu prijetnju policija nije zaprimila nikakvu prijavu prijetnje pa o tome nemam više što reći”, rekao je ministar novinarima upitan kako komentira izjave bivšeg savjetnika Radeljaća koji tvrdi da mu je odluku o smijeni, uz prijetnje, priopćila SOA.

Upitan treba li policija u tom slučaju postupati po službenoj dužnosti, Božinović je rekao da je, koliko mu je poznato, “gospodin to priopćio prije nekoliko dana, a događaj se, ako se dogodio, dogodio početkom mjeseca”. Ministar je dodao kako pretpostavlja da svatko na takvoj funkciji vrlo dobro zna ocijeniti kad se radi o ozbiljnoj prijetnji.

Napise objavljene u jednom tjedniku po kojima su osobe povezane s aferom SMS bile povezane s prisluškivanjem predsjednice ministar nije želio komentirati. Kazao je tek kako policija, kao što je poznato, vodi kriminalistička istraživanja u aferi SMS.

Ministar je to izjavio novinarima u MUP-u nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji na području integracije preseljenih osoba iz Turske.

Bivši savjetnik Predsjednice republike Mate Radeljić, nakon što je smijenjen s te dužnosti, obratio se priopćenjem za javnost u kojem je među ostalim naveo kako mu je zaposlenik SOA-e prijetio zaljetavanjem  automobilom u njega bude li radio protiv predsjednice nakon što ode iz njezinog Ureda.

Njegove navode demantirali su iz SOA-e, naglasivši kako “SOA svoje zadaće obavlja u skladu s Ustavom RH, pripadajućim zakonima, kao i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost”. Ured predsjednice Republike u subotu je u priopćenju najoštrije odbacio tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak da podnese ostavku. Premijer Andrej Plenković kazao je da se u tom slučaju “od muhe radi slona” te da je od Radeljića “očekivao više čvrstine, a puno manje plakanja”.