Božinović: Obračunat ćemo se s onima koji šire paniku

Zagreb, 16.03.2020. - Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio nove mjere borbe protiv zaraze koronavirusom. Na fotografiji Davor Božinović. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u subotu obračunavanje s onima koji šire panične poruke.

“Koristi ćemo i usluge teleoperatera kako bi svima dolazile poruke kako se ponašati u raznim situacijama. I danas je bilo neodgovornih koji su širili panične poruke putem društvenih mreža. S takvima ćemo se obračunati, uhvatit ćemo ih”, poručio je Božinović s konferencije za novinare Stožera.

Božinović je ukazao na primjer s jednog otoka gdje je jedan građanin napao policajca. “To nećemo dopustiti”, naglasio je. Uz to, inspektori su zatvorili šest ili osam kafića nakon što su uvedene posebne mjere. “To je nečuveno”, ocijenio je.

Napomenuo je da policija koristi ovlasti koje ima i udaljava ljude s javnih površina. “To rade megafonom i zvučnim i svjetlosnim signalima. Ako se ne postigne cilj, policija će upotrijebiti i druge ovlasti, to znači kazne od 5 do 10 tisuća kuna”, rekao je.

Imamo više stotina ljudi koji su kršili samoizolaciju i oni će biti kažnjeni, rekao je Božinović i još jednom pozvao građane da slijede sve upute, a to je da održavaju higijenu i ostanu kod kuće.

“Izlazak na zrak ne smije biti na druženje i razgovore, toga neće biti dok traju mjere”, upozorio je.

Odluke o zabrani međugradskog prometa već se primjenjuju.

“Što se tiče javnog gradskog prometa, donijeli smo odluku da se privremeno obustavi tramvajski promet, a autobusi će se dezinficirati. Vidjet će se i koje su djelatnosti nužne, tako da će u autobuse moći ući samo oni koji su nužni za normalno funkcioniranje života. Drugima neće biti dopušten ulaz u autobuse. Molim da se pomirite s tom činjenicom “, poručio je Božinović.