Božinović o učeniku iz Sirije kojemu su zabranili prelazak granice

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je konferenciju za novinare na kojoj se dotaknuo nekoliko aktualnih tema. Jedna od njih je slučaj koji je odjeknuo u medijima – o učeniku podrijetlom iz Sirije koji je s učenicima jedne zagrebačke srednje škole prošloga tjedna putovao na ekskurziju, a Slovenija mu je na granici zabranila ulazak u zemlju.

Što se tiče postupka slovenske granične policije, mi nismo u mogućnosti prosvjedovati zbog striktne primjene te direktive, međutim ja sam siguran da bi, da je bila situacija na hrvatskoj graničnoj kontroli, hrvatski policajci uzeli u obzir činjenicu da se radi i o organiziranom prijevozu, djeci jedne škole, jednog razreda i da bi barem pokušali, ako i ima nekih tehničkih nedostataka, u suradnji s kolegama s druge strane riješiti taj problem, kazao je Božinović.

Upitan je li policija obavila sve izvide i hoće li biti podnesena kaznena prijava u slučaju požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, rekao je da misli kako će “vrlo skoro” Policijska uprava požeško-slavonska izdati priopćenje o svemu što je radila u tom predmetu.

Govoreći o provjeri navodnih prijetnji koje je ministrica Martina Dalić uputila Ivici Todoriću, odnosno tko je tu provjeru obavljao, rekao je da su za takve poslove zadužene mjerodavne institucije Republike Hrvatske.