Božinović o novim mjerama

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, uoči početka škole u ponedjeljak te odluke o novim mjerama daju izjave medijima.

Božinović kaže da su već danima u dogovorima sa stožerima županija gdje se zaraza najviše širi.

“Došli smo do nekih rješenja koja će stupit na snagu u ponedjeljak. Ovaj novi val će napraviti pritisak na zdravstvo”, rekao je na početku Božinović.

“Što se tiče konkretnih stvari, zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Okupljanja s covid-potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Takožer, tu je i zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije”, rekao je Božinović.

Privatne svečanosti ograničuju se na 20 osoba, a ne na 30 kao do sada. Izuzetak su ipak svečanosti s covid-potvrdama, tu može biti do 50 ljudi.

Uvest će se i obveza za poslodavce da se uvede rad od kuće kad god je to moguće, najavio je ministar.

“Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera”, rekao je Božinović. Zasad neće biti skraćivanja radnog vremena.

“Ograničava se broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je 20 posto popunjenosti tribina. Na otvorenom je taj broj 40 posto”, rekao je.

Maske će, kaže Božinović, biti obavezne u crkvama, kinima, muzejima…

Krunoslav Capak je rekao da se radi na ojačavanju kapaciteta za brze antigenske testove i da se ti testovi priznaju kao dijagnostički. “Testirali smo više od milijun državnih službenika i namještenika, imamo više od tisuću subjekata koji rade testiranja, sada radimo na tome da se ta testiranja rade na uputnicu”, kazao je.

Božinović je rekao da bi još jednom naglasio da je omikron soj izazvao jednu novu situaciju, ali da “po svemu što vidimo, oni koji su se cijepili bi trebali proći kud i kamo bolje”.

“Omikron se brzo širi i broj slučajeva raidno raste, naročito u primorskim županijama i gradu Zagrebu, i tamo je vjerojatno već dominantan. To ne možemo još reći za kontinent”, rekao je Capak.

Uskoro više…

Ranije danas ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da škola počinje u ponedjeljak kao što je i predviđeno.

“Vidjeli ste da je Vlada RH cijelo vrijeme inzistirala na tome da se škola održava uživo, dakle, smanjili smo na najmanju moguću mjeru online nastavu”, rekao je Fuchs.

Epidemija korone bukti diljem zemlje. Podsjetimo, u srijedu pa u četvrtak zabilježeno je najviše zaraženih od početka epidemije, točnije u srijedu 8.587, a u četvrtak 9.058 novozaraženih.