Božinović o izručenju Ivice Todorića: Sve se radi u skladu s domaćim i europskim zakonodavstvom

foto HINA/ Denis CERIĆ

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu vezano za slučaj Agrokor i moguće raspisivanje tjeralice i izručenje Ivice Todorića, kako postoji međunarodna i europska praksa po tom pitanju koja je vrlo jasna, istaknuvši da se sve radi u skladu s domaćim i europskim zakonodavstvom.

“Sve što se radi, radi se u skladu s domaćim i europskim zakonodavstvom. Tu nema nikakvih dvojbi”, izjavio je ministar Božinović novinarima nakon obilježavanja Dana bez mobitela u prometu, upitan postoji li problem s izručenjem Ivice Todorića, koji se navodno nalazi u Londonu.

Podsjetio je kako o  tom pitanju postoji međunarodna i europska praksa koja je vrlo jasna.

Na novinarske upite gdje je Ivica Todorić, Božinović nije dao detaljnije informacije, kratko poručivši kako o tome ne može govoriti.
Ministar Božinović nije želio precizirati niti na pitanje vezano za raspisivanje tjeralice za Ivicom Todorićem, naglasivši kako je to posao policije koja, dodao je, od prvog dana vrlo kvalitetno surađuje s Državnim odvjetništvom RH i sudskim tijelima te, kroz međunarodnu policijsku suradnju, i s policijama drugih država.

“Hrvatska policija radi svoj posao vrlo kvalitetno i od početka je u ovom poslu zajedno s ostalim nadležnim institucijama. Koordinira ga Državno odvjetništvo RH i policija će svoj posao i nadalje nastaviti raditi na visokoj profesionalnoj razini”, kazao je.

Napomenuo je da se policijski izvidi u slučaju Agrokor provode sukladno zakonu, dodavši kako su “to činjenice o kojima se ne može javno govoriti”.

Ivici Todoriću, jedinom od svih 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor, određen je istražni zatvor, a još nije dostupan hrvatskom pravosuđu pa je moguće da se za njim raspiše tjeralica. Tereti ga se, uz ostalo, za pribavljanje nepripadne imovinske koristi u ukupnom iznosu od oko jednu milijardu i 463 milijuna kuna.

Osim Ivice Todorića u Hrvatsku još nije stigao niti njegov sin Ivan Todorić, koji je također među osumnjičenicima, dok je drugi sin Ante Todorić iz Londona doputovao u Zagreb i jučer iznio svoju obranu u Državnom odvjetništvu.

Uz Todorića i sinove u slučaju Agrokor su osumnjičeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

H/N