Božinović: Nisam zabrinut zbog nastavka turističke sezone

Konferencija za medije ministra Božinovića u vezi oboljelih tenisača

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u nedjelju da nije zabrinut zbog nastavka turističke sezone s obzirom na poteze susjednih zemalja te tvrdi da brojke pokazuju naznaku da će turisti nastaviti dolaziti.

“Nisam zabrinut zbog nastavka sezone, u ovom trenutku je 760.000 turista u Hrvatskoj i danas je nekoliko desetaka tisuća iz zemalja EU ušlo u Hrvatsku”, komentirao je Božinović u Dnevniku Nove TV potez Italije i Austrije koje su uvrstile Hrvatsku na crvenu listu visokorizičnih zemalja.

Istaknuo je kako bi bilo bolje da nema takvih odluka te dodao da će Hrvatska nastaviti činiti sve kako bi bili efikasni i kad je u pitanju posezona.

“Mi ćemo činiti sve kako bi se pripremili i za nastavak turističke sezone, i za jesen i početak školske godine”, naglasio je Božinović.

Kaže i da svaka država donosi odluke koje smatra da treba. Od početka turističke sezone, dodaje, postoji stanovita oprečnost interesa – s jedne strane, da ljudi ne putuju van države i troše novce, a s druge strane, države poput Hrvatske da prihvate što veći broj turista.

“Dosad se taj balans uspijevao održavati i mislim da će se održavati i ubuduće”, istaknuo je, dodavši kako brojke pokazuju kako ima naznaka da će turisti nastaviti dolaziti, a mjere se mogu promijeniti “jer nisu zapisane u kamenu”.

Na upit kako će Hrvatska odgovoriti Austrijancima koji nas stavljaju na popis rizičnih zemalja Božinović je poručio da “Hrvatska ne razmišlja na taj način”.

“Mi smo fokusirani, prije svega, na ono što je naš interes tako da sve svoje potencijale i kapacitete koristimo kako bi se situacija u Hrvatskoj nastavila odvijati u povoljnom ritmu”, naglasio je.

Vezano za Sloveniju iz koje postoje najave da će također staviti Hrvatsku na tzv. crvenu listu, rekao je da su u stalnom kontaktu sa Slovenijom i da će se sutra vidjeti što će biti.

“Mislim da je svima, pa i tim državama, jasno da su najbolji ambasadori njihovi turisti koji sevraćaju iz Hrvatske”, komentirao je.

Božinović ne smatra da ostale zemlje miniraju Hrvatsku zbog turističke sezone.

“U svakom slučaju”, dodao je, “imamo turističku sezonu koju nema puno zemalja”. Sezona se sada, nakon 15. kolovoza, kao i u najboljim godinama smanjuje oko 30 posto jer u nekim državama škola počinje ranije nego u Hrvatskoj, rekao je.

Ne smatra niti da su došle prekasno restriktivne mjere za noćne klubove kojima je rad trenutno ograničen do ponoći “jer se odluke donose tek kada se utvrde činjenice, a ne dok se nešto pretpostavlja”.

“U trenutku kad se potvrdilo iz više izvora da su to žarišta se krenulo s restriktivnim mjerama”, naglasio je.