Božinović: Nema naznaka oživljavanja migrantske balkanske rute

FaH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak u Zagrebu tijekom održavanja skupa Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) da nema nikakvih naznaka oživljavanja balkanske rute u smislu nekih novih migrantskih valova.

“S te strane javnost može biti mirna. Ako bi se bilo što promijenilo, hrvatska policija je integrirana u europski sustav, prepoznata je, ne bi bila ni izabrana kao mjesto održavanja ovako važnog skupa”, rekao je ministar novinarima upitan ostaje li migracijska kriza u 2018. najveći izazov što se tiče granica za zapadni Balkan, Hrvatsku i članice FRONTEX-a.

Ministar je također dodao kako je siguran da će s hrvatske strane biti ispunjeni svi tehnički uvjeti glede ulaska Hrvatske u schengenski prostor.

Za migracijsku krizu rekao je da je sigurno potaknula bolju suradnju po pitanju suočavanja s eventualno velikim migrantskim valovima.

Ministar je odbacio kao netočne podatke da na području Vukovara, preko zelene granice svakog tjedna prelazi 500-tinjak migranata koje onda policija lovi okolo po selima.

“To nije istina, granična policija radi svojoj posao na način da štiti i zelenu i sve druge granice, kao i suverenitet Hrvatske u graničnom području“, rekao je Božinović.

Ustvrdio je kako su spremni za suočavanje sa svakom vrstom ilegalnih prelazaka granice “To uopće nisu takvi brojevi i mi to vrlo efikasno rješavamo i možete biti mirni“, rekao je.

Zamjenik direktora FRONTEX-a Berndt Koerner rekao je odgovarajući na novinarska pitanja da je situacija na Sredozemlju pod nadzorom, ali granična služba treba biti na oprezu.

Koerner se složio s ministrom da se situacija na zapadnom Balkanu popravila, ali drži da i dalje treba biti na oprezu oko pojave alternativnih ruta. Čuli smo, rekao je Koerner, za zadnje incidente na Crnom moru i za mogućnosti preusmjeravanja rute izravno prema Italiji pa stanje treba pozorno pratiti.

FRONTEX konferencija šefova svih partnerskih akademija iz država članica okupila je u Policijskoj školi “Josip Jović” u Zagrebu predstavnike iz 22 države i 34 akademije u povodu svečanog uručenja i potpisivanja Ugovora o partnerstvu te podjele certifikata partnerskim akademijama.

MUP navodi da su područje treninga i obuke granične policije, kroz provedbu FRONTEX-ovih projekata na Policijskoj akademiji, stručnjaci FRONTEX-a ocijenili primjerom dobre prakse, zbog čega je Policijska akademija u Zagrebu odabrana za domaćina ove aktivnosti.

Božinović je rekao kako je smisao mreže policijskih akademija pojačati suradnju između obučnih centara vezano za europsku graničnu službu.

“Hrvatska ima tu što ponuditi kao domaćin i s obzirom na brojna iskustva koja je prikupila u posljednjih nekoliko godina“, rekao je Božinović, napomenuvši da su počašćeni time što su odabrani kao mjesto održavanja konferencije i da je to iskorak u prepoznatljivosti hrvatskog MUP-a i policije.

N.A./H