Povezite se

Vijesti

Božinović: Nema indikacija zbog kojih bi se razmatrala odgoda izbora

Objavljeno

-

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako ne postoje indikacije zbog kojih bi se razmatralo pitanje odgode održavanja parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja.

Božinović je to rekao u izjavi novinarima na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj zbog pojave koronavirusa kod sudionika teniskog turnira Adria Tour u Zadru.

Imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi

Upitan je li se na Predsjedništvu HDZ-a razmatrala odgoda održavanja parlamentarnih izbora, u kontekstu ponovnog rasta oboljelih od koronavirusa, odgovorio je niječno dodavši da nema nikakvih indikacija zbog kojih bi se razmatralo to pitanje.

“Mi u ovom trenutku imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi. U ovom trenutku smo u Europi treća država odozada po broju umrlih, nemamo niti jednu osobu na respiratoru, imamo vrlo mali broj hospitaliziranih. Ako to nisu pokazatelji uspješnosti našeg rada u vođenju ove krize, ne znam što bi bilo”, rekao je.

Aktivnosti idu svojim tijekom u postojećim uvjetima. HZJZ je na poziv DIP-a razradio načine postupanja u svakoj fazi izbornog procesa, a ostao je još samo dan izbora. “Konkretna rješenja za taj dan ovisiti će o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku”, kaže Božinović.

“Bitno je naglasiti da su ovo još uvijek manje brojke nego kad se krenulo u proces i donošenje odluke o održavanju izbora, a ona se donijela upravo imajući u vidu znanstvene spoznaje da bi na jesen mogao nastupiti novi val s više zaraženih pa bi sigurno situacija s virusom bila puno složenija”, dodao je.

U Zadru zakazali svi koji su bili u bliskom kontaktu

U Zadru su, ustvrdio je, zakazali te svojem i zdravlju najbližih naštetili svi oni koji se na teniskom turniru nisu pridržavali mjera socijalne distance – rukovali se i bili u bliskom kontaktu.

“Zakazali su svi koji su to radili, zakazali su za vlastito zdravlje i na štetu zdravlja svojih najbližih”, ocijenio je Božinović.

Rezultati testiranja pokazali su da su troje sudionika tog turnira, među kojima i hrvatski tenisač Borna Ćorić, pozitivni na koronavirus. Uz Ćorića, koji je igrao protiv zaraženog Grigora Dimitrova, pozitivan je Marco Panichi, kondicijski trener Novaka Đokovića i Christian Groh, trener Grigora Dimitrova.

“Mi smo u situaciji koja dolazi nakon razdoblja zatvaranja, gdje se Hrvatska otvara prema gospodarstvu i turizmu… Činjenica je da ako se pridržavamo barem onih elementarnih mjera, fizičke distance, onda smo prilično sigurni”, kazao je Božinović.

Očekuje da će idućih dana ponovno doći do porasta svijesti kod ljudi, kao i organizatora bilo kakvih događaja, da se treba držati mjera pa će se vratiti niže brojke oboljelih.

“Mi smo u fazi tog ‘novog normalnog’ i polako se učimo što to zapravo jest. Treba zadržati što je moguće veći obujam gospodarskih aktivnosti, turizam u ljetnim mjesecima, i brigu o zaštiti zdravlja i života ljudi, prije svega rizičnih skupina”, rekao je.

Ako se svi drže mjera neće biti snažnih restrikcija

Ako se svi budu pridržavali mjera u najvećem mogućem opsegu neće se ići ni u kakve snažne restriktivne mjere, poručio je da su, što se tiče Zadra, poduzete mjere za najosjetljivije skupine.

“Do daljnjega se ne mogu obavljati posjeti korisnika domova za starije, a isto tako i za bolnički sustav, ostalo ovisi o svakome od nas”, naveo je te pritom kritizirao novinare koji su došli pratiti njegovu izjavu da se ne drže propisanog razmaka.

Na njihovo pitanje je li u Zadru trebala reagirati policija, s obzirom na postupanje na početku krize kad je vraćala ljude iz parkova, Božinović je odgovorio kako od prvog dana imaju stajalište da nije potrebna represija, odnosno policijski sat ili vojska na ulicama.

Premijer Andrej Plenković, koji je boravio u Zadru, testirat će se na koronavirus, a Božinović kaže kako će se testirati “zato što je odgovoran političar i predsjednik Vlade” iako se u Zadru nije rukovao ni sa kime te je imao kratke susrete s tenisačima.

“U kampanji će sve raditi sve sukladno uputama epidemiološke službe – kratko zadržavanje i bez rukovanja. Kratko biti s nekim, bez rukovanja, bez nekog bliskog kontakta i prilično ste sigurni da nećete biti inficirani”, poručio je Božinović.

Vijesti

Plenković čestitao nabiskupu Kutleši i biskupu Paliću

Published

on

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak nadbiskupu Draženu Kutleši i biskupu Petru Paliću na imenovanjima na nove crkvene dužnosti, te im je poželio da službu obavljaju na zadovoljstvo svih vjernika.

“S velikim sam zadovoljstvom primio vijest o Vašem imenovanju za nadbiskupa koadjutora splitsko-makarske nadbiskupije kojoj sam osobno posebno privržen. Dopustite mi da Vam čestitam na novome poslanju koje je za Vas odredio Sveti otac papa Franjo i zaželim da svoju službu obavljate na zadovoljstvo svih vjernika koji su, uz nadbiskupa Marina Barišića, i u Vama dobili čestitog zaštitnika i zagovornika”, stoji u Plenkovićevoj čestitki nadbiskupu Kutleši.

Biskupu mostarsko-duvanjskom te Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanske biskupije Petru Paliću pak poručio je kako je siguran da će “svojom brigom i velikim iskustvom i u Mostaru, na zadovoljstvo svih, svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje”.

“Želim Vam obilje snage i uspjeha u obavljanju službe koja je izrazito važna za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini te njegovanje kršćanskog identiteta”, istaknuo je premijer Plenković.

Dosadašnji Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, te će biti nasljednik nadbiskupa Marina Barišića, a dosadašnji hvarski biskup Petar Palić naslijedit će biskupa mostarsko-duvanjskog i Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanskog Ratka Perića.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Ostaje Ministarstvo hrvatskih branitelja

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Veseli me činjenica da je Andrej Plenković shvatio da bi ukidanje Ministarstva hrvatskih branitelja i njegovo pripajanja Ministarstvu obrane bila loša odluka. Odluka sa nesagledivo štetnim posljedicama. Oslabio bi Ministarstvo obrane, a jednako tako dao lošu poruku o skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji.

Drago mi je što smo uspijeli i sačuvali Ministarstvo hrvatskih branitelja i prvi ukazali na štetne posljedice odluke o ukidanju Ministarstva hrvatskih branitelja. Argumentirano i stručno sam nastojao ukazati premijeru zašto mu je ta odluka loša i štetna.

Vesli me činjenica da Andrej Plenković počinje prihvaćati stručne, argumentirane i dobronamjerne polemike, nadam se da će mu stručne podloge i donošenje odluka na njima obilježiti novi mandat. Svim koji su me kritizirali da samo pišem o tom problemu, a ništa ne činim, poručujem da mi je drago što su se prevarili, posebice onima što ne žele prihvatiti činjenice i argumente.

Javna riječ, utemeljena na argumentima ima svoju snagu. Hvala svima koji ste me podržali, zajedno smo jači.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije