Božinović: Nema indikacija da bi trebali pooštriti mjere

Božinović

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak kako trenutno, unatoč novih 11 zaraženih koronavirusom, nema indikacija da bi trebalo pooštriti neke mjere, ali i da je to uvijek mogućnost.

“Vidjet ćemo u kojem smjeru ide ovo žarište koje imamo”, rekao je Božinović za Dnevnik Nove TV, napominjući kako su u Stožeru uvijek govorili da s mjerama balansiraju između gospodarskih aktivnosti i zaštite života.

Napomenuo je da stalno razgovaraju i analiziraju situaciju te će se ovisno o tome odlučiti za neke mjere i preporuke te o tome obavijestiti javnost, ali još, kako je kazao, nisu u toj fazi.

Rekao je kako se građanima ne preporuča putovanje izvan zemlje, ukoliko nije nužno.

Treba postojati razlog za putovanje u BiH, Srbiju i druge zemlje u regiji

”Ako se putuje u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i druge zemlje u regiji, tu stvarno mora postojati neki razlog, a ne otići po nešto bez čega se može“, istaknuo je Božinović i dodao kako su davno konstatirali da prekogranično kretanje nosi sa sobom rizike.

Za pooštravanje mjera na granicama ili uvođenje mjera samoizolacije ili testiranja rekao je da za tim nema potrebe za turiste koji su došli u Hrvatsku, ali da ima građana koji su putovali u susjedne zemlje iz privatnih razloga u zadnjih nekoliko dana.

“U tom je kontekstu je poruka da se ne putuje ako baš nije nužno, dakle ne radi se o zabrani“, pojasnio je Božinović.

Što se tiče turizma rekao je kako su u Stožeru jasno iskomunicirali da se spasi ova turistička sezona najviše što se može, dodavši da Hrvatska ima povoljnu epidemiološku situaciji i povoljna je za dolazak turista.

Božinović je rekao da turisti popunjuju podatke u aplikaciji za turiste, pa su u Zadru i Splitu otvoreni stožeri koji se bavi sa sigurnošću u priobalnom dijelu koji će u slučaju bilo kakve pojave zaraze promptno reagirati.

Za vjenčanja i veća slavlja kazao je da, kad bi se svi pridržavali svih propisanih mjera, ne bi bilo potrebe o razgovoru o tome hoće li se moći normalno održavati velika slavlja.

Dolasci državljana iz trećih zemalja neće se uskoro omogućiti

Ustvrdio je da se neće uskoro omogućiti dolasci državljana iz trećih zemalja.

”Tu sigurno nećemo ići u liberalizaciju u dogledno vrijeme. Europska komisija izašla je s preporukama, vidjet ćemo epidemološku situaciju”, zaključio je Božinović.

Napomenuo je kako između Državnog izbornog povjerenstva i Stožera postoji dobra komunikacija vezano za parlamentarne izbore 5. srpnja.