Povezite se

Vijesti

Božinović: Nema indikacija da bi trebali pooštriti mjere

Objavljeno

-

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak kako trenutno, unatoč novih 11 zaraženih koronavirusom, nema indikacija da bi trebalo pooštriti neke mjere, ali i da je to uvijek mogućnost.

“Vidjet ćemo u kojem smjeru ide ovo žarište koje imamo”, rekao je Božinović za Dnevnik Nove TV, napominjući kako su u Stožeru uvijek govorili da s mjerama balansiraju između gospodarskih aktivnosti i zaštite života.

Napomenuo je da stalno razgovaraju i analiziraju situaciju te će se ovisno o tome odlučiti za neke mjere i preporuke te o tome obavijestiti javnost, ali još, kako je kazao, nisu u toj fazi.

Rekao je kako se građanima ne preporuča putovanje izvan zemlje, ukoliko nije nužno.

Treba postojati razlog za putovanje u BiH, Srbiju i druge zemlje u regiji

”Ako se putuje u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i druge zemlje u regiji, tu stvarno mora postojati neki razlog, a ne otići po nešto bez čega se može“, istaknuo je Božinović i dodao kako su davno konstatirali da prekogranično kretanje nosi sa sobom rizike.

Za pooštravanje mjera na granicama ili uvođenje mjera samoizolacije ili testiranja rekao je da za tim nema potrebe za turiste koji su došli u Hrvatsku, ali da ima građana koji su putovali u susjedne zemlje iz privatnih razloga u zadnjih nekoliko dana.

“U tom je kontekstu je poruka da se ne putuje ako baš nije nužno, dakle ne radi se o zabrani“, pojasnio je Božinović.

Što se tiče turizma rekao je kako su u Stožeru jasno iskomunicirali da se spasi ova turistička sezona najviše što se može, dodavši da Hrvatska ima povoljnu epidemiološku situaciji i povoljna je za dolazak turista.

Božinović je rekao da turisti popunjuju podatke u aplikaciji za turiste, pa su u Zadru i Splitu otvoreni stožeri koji se bavi sa sigurnošću u priobalnom dijelu koji će u slučaju bilo kakve pojave zaraze promptno reagirati.

Za vjenčanja i veća slavlja kazao je da, kad bi se svi pridržavali svih propisanih mjera, ne bi bilo potrebe o razgovoru o tome hoće li se moći normalno održavati velika slavlja.

Dolasci državljana iz trećih zemalja neće se uskoro omogućiti

Ustvrdio je da se neće uskoro omogućiti dolasci državljana iz trećih zemalja.

”Tu sigurno nećemo ići u liberalizaciju u dogledno vrijeme. Europska komisija izašla je s preporukama, vidjet ćemo epidemološku situaciju”, zaključio je Božinović.

Napomenuo je kako između Državnog izbornog povjerenstva i Stožera postoji dobra komunikacija vezano za parlamentarne izbore 5. srpnja.

Vijesti

Plenković čestitao nabiskupu Kutleši i biskupu Paliću

Published

on

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak nadbiskupu Draženu Kutleši i biskupu Petru Paliću na imenovanjima na nove crkvene dužnosti, te im je poželio da službu obavljaju na zadovoljstvo svih vjernika.

“S velikim sam zadovoljstvom primio vijest o Vašem imenovanju za nadbiskupa koadjutora splitsko-makarske nadbiskupije kojoj sam osobno posebno privržen. Dopustite mi da Vam čestitam na novome poslanju koje je za Vas odredio Sveti otac papa Franjo i zaželim da svoju službu obavljate na zadovoljstvo svih vjernika koji su, uz nadbiskupa Marina Barišića, i u Vama dobili čestitog zaštitnika i zagovornika”, stoji u Plenkovićevoj čestitki nadbiskupu Kutleši.

Biskupu mostarsko-duvanjskom te Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanske biskupije Petru Paliću pak poručio je kako je siguran da će “svojom brigom i velikim iskustvom i u Mostaru, na zadovoljstvo svih, svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje”.

“Želim Vam obilje snage i uspjeha u obavljanju službe koja je izrazito važna za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini te njegovanje kršćanskog identiteta”, istaknuo je premijer Plenković.

Dosadašnji Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, te će biti nasljednik nadbiskupa Marina Barišića, a dosadašnji hvarski biskup Petar Palić naslijedit će biskupa mostarsko-duvanjskog i Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanskog Ratka Perića.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Ostaje Ministarstvo hrvatskih branitelja

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Veseli me činjenica da je Andrej Plenković shvatio da bi ukidanje Ministarstva hrvatskih branitelja i njegovo pripajanja Ministarstvu obrane bila loša odluka. Odluka sa nesagledivo štetnim posljedicama. Oslabio bi Ministarstvo obrane, a jednako tako dao lošu poruku o skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji.

Drago mi je što smo uspijeli i sačuvali Ministarstvo hrvatskih branitelja i prvi ukazali na štetne posljedice odluke o ukidanju Ministarstva hrvatskih branitelja. Argumentirano i stručno sam nastojao ukazati premijeru zašto mu je ta odluka loša i štetna.

Vesli me činjenica da Andrej Plenković počinje prihvaćati stručne, argumentirane i dobronamjerne polemike, nadam se da će mu stručne podloge i donošenje odluka na njima obilježiti novi mandat. Svim koji su me kritizirali da samo pišem o tom problemu, a ništa ne činim, poručujem da mi je drago što su se prevarili, posebice onima što ne žele prihvatiti činjenice i argumente.

Javna riječ, utemeljena na argumentima ima svoju snagu. Hvala svima koji ste me podržali, zajedno smo jači.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije