Božinović: “Ne znam gdje su Todorići i nije moj posao da znam”

Ministar Davor Božinović / Wiki

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je prokomentirao današnja uhićenja u akciji Agrokor.

Odmah je čvrsto odbacio bilo kakvu mogućnost da ima saznanja o tome gdje se nalazi Ivica Todorić: ‘Ne znam gdje su Todorići i to nije posao ministra unutarnjih poslova. Ono što smo mogli čuti to je da će svi biti dostupni pravosudnim tijelima.’

Dodao je da nema nikakvih kontakata s obitelji Todorić: ‘Kako bismo mi mogli biti u kontaktu s Todorićem ili bilo kim? Policija o tome nema nikakvih saznanja jer cijeli posao, sve djelatnosti vezano uz istragu kooridniralo je Državno odvjetništvo u suradnji s drugim insitucijama koje su počele jutros u 6 sati s pretragama.’

Božinović je rekao da je informaciju o akciji primio u šest sati ujutro kad ga je nazvao glavni ravnatelj policije i rekao mu da se istraga obavlja na temelju naloga suca istrage Županijskog suda u Zagrebu. ‘Čuli smo da će se obitelj odazvati institucijama, pravosudnim tijelima pa dalje ne bih spekulirao’, zaključio je.

Ministar također odbacuje svaku sumnju da se u ovom slučaju radi o političkom progonu pa je na pitanje novinarke što će se dogoditi ako Ivica Todorić eventualno negdje zatraži politički azil odgovorio: ‘Što ako zatraži politički azil? Kakav politički progon? To apsolutno odbacujem jer kad se govori o pronevjerama u financijskom poslovanju, greškama u vođenju knjiga, što je tu politika?’

Insinuacije da se Vlada nagodila s Todorićem, što je danas na press konferenciji spomenuo i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, nazvao je glupošću: ‘To su gluposti, a što se tiče čelnika oporbe koji je u stanju upropastiti stranku, hvala Bogu da nisu na vlasti, tko zna što bi bilo od naše ekonomije da vode državu u ovako ozbiljnoj situaciji.’

Komentirao je i nastavak rada saborskog istražnog povjerenstva, no smatra da bi o tome trebali odlučiti saborski zastupnici.

‘HDZ i Vlada premijera Plenkovića želi da se istraži sve vezano uz Agrokor, pa i politička odgovornost. Ovo je Vlada koja je spasila hrvatsko gospodarstvo, koja je spriječila da 30.000 ljudi ostane bez posla i to je poanta! Da hrvatska Vlada nije sustavno pristupila ovom problemu, mi bismo danas bili na koljenima i žalosno je da to oporba ne razumije’, rekao je Božinović i dodao:

‘Vjerujem ministru Zdravku Mariću, a ovo nije politički potres. Vlada je stabilna, država je stabilna, gospodarstvo je 11 tromjesečja u rastu, svi ekonomski pokazatelji su dobri. Sigurnosna situacija je stabilna.

Mi težimo većem i višem, ali teze da se nešto izvanredno događa ne stoje. Hrvatska Vlada je spasila hrvatsko gospodarstvo i to svakome dobronamjernome postaje jasno, a vremenom će postati jasno i oporbi’, zaključio je Božinović za Dnevnik Nove TV.