Božinović najavio ograničenje kretanja starijih i pojačani nadzor samoizolacije

Zagreb, 09.03.2020. - Nacionalni stožer civilne zaštite odrzao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio nove mjere borbe protiv zaraze koronavirusom. Na fotografiji Krunoslav Capak, Alenka Markotić, Davor Božinović, Vili Beroš. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da će jedna od prvih odluka stožera u borbi protiv koronavirusa, nakon što mu se prošire ovlasti, biti nastojanje da se ograniči kretanje starijih osoba i pojačavanje kontrole osoba u samoizolaciji.

Napomenuo je da će najvjerojatnije danas na Vladi i sutra u saboru biti usvojena izmjena Zakona o sustavu civilne zaštite po kojoj će stožer dobiti veće ovlasti koje će provoditi po svim linijama rada.

To u praksi znači da će još aktivirati sve stožere civilne zaštite na županijskim, gradskim i općinskim razinama kako bi se odluke Nacionalnog stožera mogle odmah sprovoditi, rekao je Božinović na konferenciji za novinare.

Kao jednu prvih mjera najavio je odluku kojom će ograničiti kretanje starijih osoba, odnosno učiniti sve da oni bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje domove i kuće

Također će pojačati nadzor ljudi u samoizolaciji, kazao je dodavši da su dosad zaprimljene 573 dojave kršenja, a 93 osobe će biti sankcionirane.

Božinović je poručio da treba odustati od planiranih putovanja u inozemstvo i najavio da će uskoro biti zatvoreno 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom.