Božinović: Moguće je da u drugoj fazi ZDS nestane s HOS-ova grba

Kako će se u Banskim dvorima postaviti u budućnosti oko teme koja se tiče sporne ploče koja je izmještena iz Jasenovca i ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, objasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović tvrdi da današnja odluka ne znači da se “za dom spremni’ može koristiti svugdje osim u Jasenovcu. “Ako ste dobro slušali predsjednika Vlade danas, to ne znači to … On je rekao da je ovo prva od dvije faze. Danas ploča više nije u Jasenovcu, a u drugoj fazi slijedi sveobuhvatno rješenje ovog pitanja”.

Upitan možemo li u toj drugoj fazi očekivati da sporni pozdrav nestane s grba HOS-a, Božinović je u razgovoru za RTL odvratio: “Moguće je, ali mi ćemo sačekati Vijeće za suočavanje s prošlošću da da Vladi preporuke na temelju kojih će ona napraviti sveobuhvatni zakonski prijedlog kojim će nastojati riješiti to pitanje”.

Što se tiče roka, Božinović je podsjetio da je “premijer Andrej Plenković kazao da je danas razgovarao s predsjednikom Vijeća i zamolio da malo intenzivira svoj rad”.

Danas se čulo na konferenciji HOS-a za medije ‘Za dom spremni’, a iz policije su na upit o tome hoće li HOS-ovcima uslijediti prekršajna prijava poručili da nisu bili tamo na što resorni ministar kaže: “Naši službenici nisu bili tamo jer ih nije nitko niti zvao. Ono što je njihov posao je da utvrdi sve činjenice i oni na tom rade – što je rečeno i u kojem kontekstu. To je stvar policijskog posla, ja nisam gledao konferenciju i nisam šef policije”.

“Ne razumiju svi što je naša intencija od početka – da ne pridonosimo svojim radom podjelama, već da rješavamo otvorena pitanja iz prošlosti koliko je to moguće jer ne želimo ostaviti mlađima tako podijeljenu Hrvatsku”, zaključio je Božinović.