Povezite se

Crna Kronika

Božinović: Kibernetički kriminal je najbrže rastući sigurnosni izazov današnjice

Objavljeno

-

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je u srijedu na konferenciji o sigurnosti informacijskih sustava da je kibernetički kriminal najbrže rastući sigurnosni izazov današnjice te da je posebno zabrinjavajuće što kibernetička znanja i vještine, korištenjem osobnih podataka s društvenih mreža, mogu uzrokovati krize međunarodnih razmjera, između ostaloga i zbog utjecaja na ishod izbornih procesa.

“To je novi oblik rata – nečujnog, nevidljivog i najvećem broju ljudi nepoznatog, kibernetičkog rata”, kazao je Božinović, izvijestio je MUP.

Ozbiljnost situcije, rekao je ministar, najbolje potvrđuju podaci za 2016., tijekom koje su europski građani bili meta preko dvije milijarde krađa podataka; više od 4000 ransomware napada dogodilo se svaki dan, a svakog je mjeseca napadnuto 20 posto industrijskih kompjutora u Europskoj uniji.

Prema nedavno provedenom istraživanju (Positive Technologies-a) broj značajnijih kibernetičkih incidenata u prvom kvartalu ove godine povećao se za 32 posto u odnosu na isto razdoblje 2017.

Trenutno je vrlo popularan tzv. phishing, kojim počinitelji napada pokušavaju doći do osobnih podataka građana kako bi ih kasnije zlorabili za stjecanje određene koriste odnosno kako bi ih naveli na plaćanja koja je kasnije teško vratit, kazao je ministar.

Istaknuo je i da sve veći trend bilježi i tzv. CEO ili direktorska prijevara – kada se varalice predstavljaju kao visoko pozicionirane osobe u nekoj banci ili tvrtki i žrtvu navode na uplatu određenog iznosa na lažni račun ili na neovlaštenu isplatu novca s poslovnog računa.

Međutim, nisu samo građani i poduzetnici izloženi kibernetičkim napadima, već i države, točnije, neke od važnih državnih institucija, kako se to dogodilo 2007. u Estoniji, odnosno u proteklih nekoliko godina i u Hrvatskoj te nedavno u Ukrajini, podsjetio je Božinović.

“Govorim o napadima kojima se uz primjenu psihološke manipulacije plasiraju dezinformacije, lažne vijesti i glasine, a koji za cilj imaju podrivanje povjerenja građana u državne institucije. Ovdje svakako vrijedi istaknuti da u posljednje vrijeme ni mi nismo pošteđeni lažnih vijesti te je hrvatska policija, kako bi u korijenu suzbila ovu neodgovornu i opasnu društvenu pojavu, početkom ovog mjeseca podnijela prvu prekršajnu prijavu zbog širenja lažnih i uznemirujućih vijesti o migrantima”.

Ministar je istaknuo da je kibernetička sigurnost postala sigurnosni prioritet i presudan faktor razvoja društva i države u svim njihovim segmentima.

“Taj novo nametnuti prioritet, zbog svoje ozbiljnosti, od svih nas – predstavnika javnog i privatnog sektora – zahtijeva da ga počnemo drugačije promišljati i da u odgovoru na taj novi izazov razvijamo zajednički, koordiniran, sustavan i sveobuhvatan pristup”.

Važnost takvog ujedinjenog djelovanja, dodao je, shvaća i Europska unija pa su ove godine već usuglašeni ili su u završnoj fazi usuglašavanja novi zakonodavni prijedlozi za osnaživanje i unaprjeđenje informacijskih sustava u području sigurnosti, brže uklanjanje sigurnosno sumnjivih sadržaja s interneta i suzbijanje dezinformacija.

“I Hrvatska je svjesna razgranatosti kibernetičkih prijetnji, kao i potrebe brzog, učinkovitog i preventivnog djelovanja. Uhićenjem 19-godišnjeg vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa Europi smo potvrdili da smo spremni, sposobni, obučeni i opremljeni za borbu protiv najsofisticiranijih sigurnosnih prijetnji i u tom se smjeru nastavljamo razvijati”, zaključio je Božinović.

Kazao je da je u informacijskom smislu Hrvatskoj od velike važnosti bio i pristup viznom te šengenskom informacijskom sustavu, a podsjetio je da je upravo na području kibernetičke sigurnosti ojačana suradnju s mnogim državama izvan Unije, poput SAD-a i Izraela kao i s njihovim specijaliziranim agencijama.

Crna Kronika

Dovršeno kriminalističko istraživanje nad četvoricom osumnjičenih za pokušaj ubojstva

Published

on

Dodao

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad četvoricom osumnjičenih za pokušaj ubojstva 22-godišnjeg pripadnika HV-a i njegovog prijatelja, izvijestila je u nedjelju sisačko-moslavačka policija.

Kriminalističkim istraživanjem nad osumnjičenim 18-godišnjakom, 29-godišnjakom, 33-godišnjakom i 53-godišnjakom utvrđeno je da su se 18. listopada oko 3.30 sati u Sisačkoj ulici u Petrinji fizički sukobili s dvojicom 22-godišnjaka. Tom prilikom su nožem i teleskopskim ključem za zamjenu kotača 22-godišnjacima nanijeli teške tjelesne ozlijede.

Temeljem naloga Županijskog suda u Sisku pretragom su kod osumnjičenih pronađeni predmeti koji ih povezuju s izvršenjem tog kaznenog djela, dok je kod 29-godišnjaka pronađena i automatska puška i pištoljsko streljivo. Pronađeni predmeti su od njih oduzeti.  
Zbog sumnje u počinjenje ubojstava u pokušaju, osumnjičeni 18-godišnjak, 33-godišnjak i 53 godišnjak su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, dok je osumnjičeni 29-godišnjak uz kaznenu prijavu predan zbog pokušaja ubojstva i kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Nakon liječničkih zahvata, stanje teško ozlijeđenih 22-godišnjaka je stabilno, ali su zadržani na liječenju u sisačkoj Općoj bolnici.  

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Rab: U prometnoj nesreći poginuo mladić, dvojica teško ozlijeđena

Published

on

Dodao

U prometnoj nesreći koja se oko jedan sat iza ponoći dogodila u Palitu na otoku Rabu smrtno je stradao 28-godišnji vozač osobnog automobila, a dvojica mladića koja su bila u istom vozilu teško su ozlijeđena, doznaje se u nedjelju iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Do nesreće je došlo kada je škoda riječkih oznaka, kojom je upravljao 28-godišnjak izletjela s kolnika, zaustavila se u kanalu te prevrnula na krov.

Dvojica mladića u dobi od 21 i 29 godina koji su bili putnici u vozilu, s teškim su tjelesnim ozljedama prevezeni  u riječku bolnicu.

Vozaču je na mjestu nesreće pružena pomoć, ali je preminuo nedugo nakon nesreće.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Uhićeni napadači na pripadnika HV-a i njegovog prijatelja u Petrinji

Published

on

Dodao

Sisačko-moslavačka policija identificirala je i uhitila četvoricu napadača na 22-godišnjeg pripadnika Hrvatske vojske i njegovog prijatelja u Petrinji, koje su napadaći teško ozlijedili oštrim predmetima u petak rano ujutro, izvijestila je u subotu policija.

 Glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, rekao je da su četvorica napadača u dobi od 18 do 53 godine, s područja Petrinje.

  U tijeku je kriminalističko istraživanje nad uhićenom četvoricom osumnjičenika za pokušaj ubojstva. Kriminalističku istragu provode službenici PU sisačko-moslavačke u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku.

 Dvojica 22-godišnjih mladića također iz Petrinje, od kojih je jedan pripadnik Hrvatske vojske, teško su ozlijeđeni u napadu četvorice muškaraca u petak u ranim jutarnjim satima u Sisačkoj ulici u Petrinji. Pripadnik HV-a u trenutku napada bio je izvan službe i s prijateljem se vraćao iz provoda.

 Teško ozlijeđeni 22-godišnji mladići prevezeni su u sisačku Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić. Nakon oparativnog zahvata, kako Hina doznaje u bolnici, njihovo stanje je stabilno i izvan su životne opasnosti.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije