Povezite se

Crna Kronika

Božinović: Kibernetički kriminal je najbrže rastući sigurnosni izazov današnjice

Objavljeno

-

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je u srijedu na konferenciji o sigurnosti informacijskih sustava da je kibernetički kriminal najbrže rastući sigurnosni izazov današnjice te da je posebno zabrinjavajuće što kibernetička znanja i vještine, korištenjem osobnih podataka s društvenih mreža, mogu uzrokovati krize međunarodnih razmjera, između ostaloga i zbog utjecaja na ishod izbornih procesa.

“To je novi oblik rata – nečujnog, nevidljivog i najvećem broju ljudi nepoznatog, kibernetičkog rata”, kazao je Božinović, izvijestio je MUP.

Ozbiljnost situcije, rekao je ministar, najbolje potvrđuju podaci za 2016., tijekom koje su europski građani bili meta preko dvije milijarde krađa podataka; više od 4000 ransomware napada dogodilo se svaki dan, a svakog je mjeseca napadnuto 20 posto industrijskih kompjutora u Europskoj uniji.

Prema nedavno provedenom istraživanju (Positive Technologies-a) broj značajnijih kibernetičkih incidenata u prvom kvartalu ove godine povećao se za 32 posto u odnosu na isto razdoblje 2017.

Trenutno je vrlo popularan tzv. phishing, kojim počinitelji napada pokušavaju doći do osobnih podataka građana kako bi ih kasnije zlorabili za stjecanje određene koriste odnosno kako bi ih naveli na plaćanja koja je kasnije teško vratit, kazao je ministar.

Istaknuo je i da sve veći trend bilježi i tzv. CEO ili direktorska prijevara – kada se varalice predstavljaju kao visoko pozicionirane osobe u nekoj banci ili tvrtki i žrtvu navode na uplatu određenog iznosa na lažni račun ili na neovlaštenu isplatu novca s poslovnog računa.

Međutim, nisu samo građani i poduzetnici izloženi kibernetičkim napadima, već i države, točnije, neke od važnih državnih institucija, kako se to dogodilo 2007. u Estoniji, odnosno u proteklih nekoliko godina i u Hrvatskoj te nedavno u Ukrajini, podsjetio je Božinović.

“Govorim o napadima kojima se uz primjenu psihološke manipulacije plasiraju dezinformacije, lažne vijesti i glasine, a koji za cilj imaju podrivanje povjerenja građana u državne institucije. Ovdje svakako vrijedi istaknuti da u posljednje vrijeme ni mi nismo pošteđeni lažnih vijesti te je hrvatska policija, kako bi u korijenu suzbila ovu neodgovornu i opasnu društvenu pojavu, početkom ovog mjeseca podnijela prvu prekršajnu prijavu zbog širenja lažnih i uznemirujućih vijesti o migrantima”.

Ministar je istaknuo da je kibernetička sigurnost postala sigurnosni prioritet i presudan faktor razvoja društva i države u svim njihovim segmentima.

“Taj novo nametnuti prioritet, zbog svoje ozbiljnosti, od svih nas – predstavnika javnog i privatnog sektora – zahtijeva da ga počnemo drugačije promišljati i da u odgovoru na taj novi izazov razvijamo zajednički, koordiniran, sustavan i sveobuhvatan pristup”.

Važnost takvog ujedinjenog djelovanja, dodao je, shvaća i Europska unija pa su ove godine već usuglašeni ili su u završnoj fazi usuglašavanja novi zakonodavni prijedlozi za osnaživanje i unaprjeđenje informacijskih sustava u području sigurnosti, brže uklanjanje sigurnosno sumnjivih sadržaja s interneta i suzbijanje dezinformacija.

“I Hrvatska je svjesna razgranatosti kibernetičkih prijetnji, kao i potrebe brzog, učinkovitog i preventivnog djelovanja. Uhićenjem 19-godišnjeg vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa Europi smo potvrdili da smo spremni, sposobni, obučeni i opremljeni za borbu protiv najsofisticiranijih sigurnosnih prijetnji i u tom se smjeru nastavljamo razvijati”, zaključio je Božinović.

Kazao je da je u informacijskom smislu Hrvatskoj od velike važnosti bio i pristup viznom te šengenskom informacijskom sustavu, a podsjetio je da je upravo na području kibernetičke sigurnosti ojačana suradnju s mnogim državama izvan Unije, poput SAD-a i Izraela kao i s njihovim specijaliziranim agencijama.

Crna Kronika

Zagrebačka policija zaplijenila više od 30 kilograma marihuane

Published

on

Dodao

Zagrebačka policija uhitila je dvojicu muškaraca koji su u kući na Črnomercu i motociklu skrivali više od 30 kilograma marihuane, a uz drogu zaplijenila je i njihov automobil s preinakama za skrivanje droge.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeni su 52-godišnjak i 28-godišnjak zbog sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Policija je izvijestila da su nabavljali veće količine konoplje koju su prevozili u automobilu s prepravljenim pretincem za skrivanje droge i u motociklu.

Drogu su potom, sumnjaju u policiji, skrivali, vagali i prepakiravali u kući na Črnomercu nakon čega su je preprodavali na ilegalnom tržištu.

U pretrazi kuće na Črnomercu koju su koristili pronađeno je 26,517 grama konoplje pakirane u 33 paketa, manja količina heroina, dvije digitalne vage s tragovima droge i pribor za pakiranje droge.

Uz to, u motociklu 28-godišnjaka pronađeno je 5269 grama te droge pakirane u pet paketa.

Od 52-godišnjaka je oduzet novac te automobil na kojem su pronađene prerade i preinake, dok je od 28-godišnjaka oduzet novac za koji se sumnja da je pribavljen prodajom droge.

Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Dijete od godine i pol utopilo se u dječjem bazenu kod Labina

Published

on

Ilustracija

Dijete od godinu i pol dana utopilo se u utorak u dječjem bazenu na području Vineža na Labinštini, izvijestila je istarska policija.

Glasnogovornica PU istarske Suzane Sokač rekla je kako je policija oko 13 sati zaprimila dojavu od labinske Hitne pomoći o pokušaju reanimacije jednoipolgodišnjeg djeteta, ali da nažalost reanimacija nije uspjela te je dijete preminulo.

Na mjesto događaja uz policiju je izašao i zamjenik županijskog državnog odvjetnika.

Očevid je u tijeku i utvrđuju se sve okolnosti ove tragedije.

Neslužbeno se doznaje da se dijete utopilo u dječjem bazenu te da su ga u labinsku Hitnu dovezli sami roditelji.

Utopio se u malom dječjem bazenu na napuhavanje u kojem je bilo tek oko 20 centimetara vode.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Smiljani Srnec 15 godina zatvora

Published

on

Smiljana Srnec proglašena je u utorak na Županijskom sudu u Varaždinu krivom za ubojstvo sestre Jasmine Dominić u ljeto 2000. godine te joj izrečena kazna zatvora od 15 godina.

Nepravomoćnu presudu je pročitao sudac Tomislav Brđanović. Srnec je proglašena krivom za ubojstvo sestre zadavši joj najmanje pet udaraca u glavu od čega je umrla, a tijelo žrtve potom je sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu.

Tijelo je otkriveno u veljači prošle godine, a istog dana Smiljana Srnec je privedena i otada se nalazi u pritvoru.

Sudac je obrazložio da je izrečena najveća kazna iz Kaznenog zakona iz 1997.  iz vremena počinjenja ubojstva.

Za vrijeme čitanja presude optužena je plakala.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije