Povezite se

Crna Kronika

Božinović: Kibernetički kriminal je najbrže rastući sigurnosni izazov današnjice

Objavljeno

-

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je u srijedu na konferenciji o sigurnosti informacijskih sustava da je kibernetički kriminal najbrže rastući sigurnosni izazov današnjice te da je posebno zabrinjavajuće što kibernetička znanja i vještine, korištenjem osobnih podataka s društvenih mreža, mogu uzrokovati krize međunarodnih razmjera, između ostaloga i zbog utjecaja na ishod izbornih procesa.

“To je novi oblik rata – nečujnog, nevidljivog i najvećem broju ljudi nepoznatog, kibernetičkog rata”, kazao je Božinović, izvijestio je MUP.

Ozbiljnost situcije, rekao je ministar, najbolje potvrđuju podaci za 2016., tijekom koje su europski građani bili meta preko dvije milijarde krađa podataka; više od 4000 ransomware napada dogodilo se svaki dan, a svakog je mjeseca napadnuto 20 posto industrijskih kompjutora u Europskoj uniji.

Prema nedavno provedenom istraživanju (Positive Technologies-a) broj značajnijih kibernetičkih incidenata u prvom kvartalu ove godine povećao se za 32 posto u odnosu na isto razdoblje 2017.

Trenutno je vrlo popularan tzv. phishing, kojim počinitelji napada pokušavaju doći do osobnih podataka građana kako bi ih kasnije zlorabili za stjecanje određene koriste odnosno kako bi ih naveli na plaćanja koja je kasnije teško vratit, kazao je ministar.

Istaknuo je i da sve veći trend bilježi i tzv. CEO ili direktorska prijevara – kada se varalice predstavljaju kao visoko pozicionirane osobe u nekoj banci ili tvrtki i žrtvu navode na uplatu određenog iznosa na lažni račun ili na neovlaštenu isplatu novca s poslovnog računa.

Međutim, nisu samo građani i poduzetnici izloženi kibernetičkim napadima, već i države, točnije, neke od važnih državnih institucija, kako se to dogodilo 2007. u Estoniji, odnosno u proteklih nekoliko godina i u Hrvatskoj te nedavno u Ukrajini, podsjetio je Božinović.

“Govorim o napadima kojima se uz primjenu psihološke manipulacije plasiraju dezinformacije, lažne vijesti i glasine, a koji za cilj imaju podrivanje povjerenja građana u državne institucije. Ovdje svakako vrijedi istaknuti da u posljednje vrijeme ni mi nismo pošteđeni lažnih vijesti te je hrvatska policija, kako bi u korijenu suzbila ovu neodgovornu i opasnu društvenu pojavu, početkom ovog mjeseca podnijela prvu prekršajnu prijavu zbog širenja lažnih i uznemirujućih vijesti o migrantima”.

Ministar je istaknuo da je kibernetička sigurnost postala sigurnosni prioritet i presudan faktor razvoja društva i države u svim njihovim segmentima.

“Taj novo nametnuti prioritet, zbog svoje ozbiljnosti, od svih nas – predstavnika javnog i privatnog sektora – zahtijeva da ga počnemo drugačije promišljati i da u odgovoru na taj novi izazov razvijamo zajednički, koordiniran, sustavan i sveobuhvatan pristup”.

Važnost takvog ujedinjenog djelovanja, dodao je, shvaća i Europska unija pa su ove godine već usuglašeni ili su u završnoj fazi usuglašavanja novi zakonodavni prijedlozi za osnaživanje i unaprjeđenje informacijskih sustava u području sigurnosti, brže uklanjanje sigurnosno sumnjivih sadržaja s interneta i suzbijanje dezinformacija.

“I Hrvatska je svjesna razgranatosti kibernetičkih prijetnji, kao i potrebe brzog, učinkovitog i preventivnog djelovanja. Uhićenjem 19-godišnjeg vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa Europi smo potvrdili da smo spremni, sposobni, obučeni i opremljeni za borbu protiv najsofisticiranijih sigurnosnih prijetnji i u tom se smjeru nastavljamo razvijati”, zaključio je Božinović.

Kazao je da je u informacijskom smislu Hrvatskoj od velike važnosti bio i pristup viznom te šengenskom informacijskom sustavu, a podsjetio je da je upravo na području kibernetičke sigurnosti ojačana suradnju s mnogim državama izvan Unije, poput SAD-a i Izraela kao i s njihovim specijaliziranim agencijama.

Crna Kronika

HRZ i HGSS spasili ozlijeđenog planinara na Mosoru

Published

on

Letačka posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja spasili su u nedjelju ozlijeđenog planinara na Mosoru i prevezli ga helikopterom u splitski KBC.

U akciji potrage i spašavanja sudjelovala je letačka posada na čelu s kapetanom bojnikom Stjepanom Jovićem koji je istaknuo da je akcija protekla sigurno i brzo.

“Odmah po dolasku u područje potrage uočili smo skupinu planinara među kojima je bio i ozlijeđeni. Bili su propisano označeni, pa je i ta činjenica pomogla brzom pronalasku. Nakon toga, uz pomoć užeta sa sajlom izvukli smo planinara i nastavili dalje do Firula gdje smo ga predali liječničkom timu”, rekao je Jović.

Iz Ministarstva obrane izvijestili su da je to bila 20. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjelovale letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Napadač na taksista izručen Hrvatskoj i priveden u dubrovački istražni zatvor

Published

on

U dubrovački istražni zatvor u srijedu je priveden 23-godišnjak koji je izručen Hrvatskoj nakon što je u srpnju u Dubrovniku sudjelovao u pucnjavi i teškom ranjavanju 28-godišnjeg taksista, a nakon bijega je uhićen 16. studenog na području Neuma.

Njemu je još pri uhićenju određen jednomjesečni pritvor, a nakon današnjeg izručenja Hrvatskoj u dubrovačkom istražnom zatvoru čeka ispitivanje na Županijskom državnom odvjetništvu.

Pri dolasku na dubrovački sud bio je u pratnji četiri pripadnika specijalne policije s ‘dugim cijevima’.

On je 18. srpnja, zajedno s još jednim mladićem istih godina koji je nedostupan policiji, sudjelovao u pucnjavi na 28-godišnjeg taksista na predjelu Ploča u Dubrovniku. Pucnjavi je prethodio verbalni i fizički napad spomenute dvojice na taksista, a nakon pucnjave, u kojoj su taksistu propucane obje noge, obojica su pobjegli.

Očevidom je u široj blizini mjesta napada pronađeno oružje iz kojega je pucano.

U policiji kažu kako je kriminalističkim istraživanjem ubrzo nakon događaja utvrđen identitet napadača, odnosno da se radi o dvojici 23-godišnjaka od kojih je jedan s područja Dubrovačko-neretvanske županije, a drugi sa zagrebačkog područja.

Obojica su kazneno prijavljeni, jedan za pokušaj ubojstva, a drugi za pomaganje u tom kaznenom djelu, ali su zbog bijega bili nedostupni policiji.

Temeljem međunarodne tjeralice i suradnjom hrvatske i bosanskohercegovačke policije danas privedeni 23-godišnjak je lociran i uhićen 16. studenog na području Neuma, nakon čega je uslijedio postupak njegova izručenja Hrvatskoj.

Za drugim napadačem policija i dalje traga.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Skupina koja je u Uzdolju napala Srbe dok su gledali Crvenu Zvezdu optužena za zločin iz mržnje

Published

on

Izvor:faH

Podignuta je optužnica protiv petnaestorice napadača koji su 21. kolovoza maskirani upali u kafić u Uzdolju gdje su sa štapovima i mačetom nasrnuli na osoblje i goste srpske nacionalnosti koji su pratili utakmicu Crvene Zvezde i pritom petoricu ozlijedili, uključujući i jedno dijete.

Šibensko Općinsko državno odvjetništvo okrivljenike tereti za nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe stvari povezano sa zločinom iz mržnje te ozljeđivanje petorice njihovih žrtava, također iz mržnje zbog čega im prema zakonu, dokažu li se ta nedjela, prijete strože kazne.

Tužiteljstvo okrivljene sumnjiči da su te kolovoške večeri, oko 22,15 sati s više automobila došli do ugostiteljskog objekta kako bi se obračunali s navijačima Crvene Zvezde koji su pratili utkamicu između tog beogradskog kluba i švicarskih Young Boysa.

Potom su maskirani fantomkama, majicama i maramama te naoružani drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom upali u lokal u kojem su bili vlasnica i osamnaest gostiju, uključujući i djecu, gdje su uz psovke razbijali inventar i zatim nasrnuli na pristune goste.

Prije nego su se dali u bijeg ozlijedili su petero gostiju, među njima i dijete, kojima su nanijeli razderotine, ogrebotine, oguljotine i krvne podljeve na području glave, leđa, nogu i ruku. Osim toga na inventaru su napravili štetu procijenjenu na oko 25 tisuća kuna.

Šibenska policija je zbog tog napada krajem kolovoza privela četiri osobe kojima je nakon ispitivanja određen jednomjesečni istražni zatvor, a zatim je početkom rujna privedeno još 10 osoba, dok se posljednji osumnjičenik predao 12. rujna.

Istražni zatvor bio je određen sedmorici osumnjičenika koje je sud krajem listopada pustio da se, uz mjere opreza, brane sa slobode, ali su preinačenom odlukom vraćeni u zatvor. Tužiteljstvo sad predlože da se desetorici produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja nedjela.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije