Božinović: Izvidi u slučaju pogodovanja u stečajnim postupcima traju od prosinca

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio  je u srijedu da je u akciji Uskoka i policije zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima uhićeno pet osoba koje se danas izvode pred pritvorskog nadzornika, te dodao da izvidi u tom slučaju traju još od prosinca prošle godine.

“Ovisno o razgovorima koji će se voditi u DORH-u, vidjet ćemo koji su sljedeći potezi”, rekao je Božinović u izjavi novinarima na konferenciji “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija”.

Odbio je odgovoriti je li akcija uhićenja na Trgovačkom sudu ubrzana zbog curenja informacija u medije, rekavši da  kao ministar unutarnjih poslova ne može komentirati izvide.

Dodao je da izvidi traju od prosinca prošle godine, a na predmetu rade policija i policijski službenici USKOK-a, u suradnji sa samostalnom službom za financijske istrage Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave, i u koordinaciji s DORH-om.

Upitan za SOA-in popis 20 sudaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu sigurnost, a koji je objavljen 2016. godine, rekao je da ne može govoriti o SOA-inim izvješćima kao ni o tome je li sutkinja Malenica na njemu.

“To treba pitati sigurnosno-obavještajnu agenciju. Ja ne znam za taj slučaj”, rekao je Božinović.

Upitan za  odluku arbitražnog suda u Ženevi, i likovanje Sanaderovih odvjetnika koji kažu da će njihov klijent sada biti oslobođen, Božinović je rekao kako ne bi te stvari dovodio  u toliku vezu.

“Postoji postupak koji se vodi pred hrvatskim sudovima i hrvatskim pravosuđem i ta dva procesa nemaju nikakve suštinke veze”, rekao je ministar. (Hina)