Povezite se

Vijesti

Božinović i Milina za Dan policije nagradili najuspješnije policajce i odjele

Objavljeno

-

Dan policije i njenog zaštitnika sv. Mihovima u petak je obilježen polaganjem vijenaca i svečanom akademijom na kojoj su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ravnatelj policije Nikola Milina najuspješnijim policajcima i odjelima uručili godišnje nagrade.

Čestitajući Dan policije Božinović je podsjetio kako je početkom rujna, s europske razine dobivena potvrda o ispunjenju zahtjeva iz posljednjeg područja za pristupanje prostoru bez graničnih kontrola. “To nam daje pravo da očekujemo i finalnu vijest o našoj tehničkoj spremnosti, čime će se potvrditi da je Hrvatska ispunila sve tehničke pretpostavke za priključenje Schengenu”, ustvrdio je ministar.

Dodao je kako se sve to zbiva se u vrijeme kad migracije postaju jedno od temeljnih pitanja europske pa i globalne ne samo političke sadašnjosti, već i budućnosti. 

“U spektru različitih pogleda i pristupa ovom fenomenu, Hrvatska je zauzela jasnu poziciju sprječavanja ilegalnih migracija, uz očuvanje politike međunarodne solidarnosti. Time smo uz svakodnevni trud da se migracije masovnije ne preliju i ne promijene naš uobičajeni životni ritam, ili utječu na turističku sezonu, ostali itekako vidljivi u krugu zemalja koje štite zajedničke europske vrijednosti”, kazao je ministar.

Sigurnost vodeća tema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Dodao je i da će jedna od vodećih tema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU biti upravo sigurnost.

U nacionalnim okvirima, Vladin, a time i moj cilj i interes kao ministra, je stvoriti sve pravne, financijske i druge nužne preduvjete, kako bi svaki policijski službenik imao što jasniji okvir djelovanja, ali i znao da iza njegovog zakonitog rada stoji cjelokupni sustav, istaknuo je Božinović.

Iznio je i podatak da je u osam mjeseci ove godine, samo po dojavama građana, policija postupila već gotovo 185 tisuća puta.

Uz niz izmjena u pravnom okviru, od kojih su u javnosti najjače odjeknule izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Božinović je kao uspjehe MUP-a istaknuo i uvođenje reda u sustav civilne zaštite, olakšavanje dobivanja državljanstva za Hrvate iz iseljeništva, ali i nabavu policijske opreme, podizanje koeficijenata za plaće, uređenju postaja i ugovaranje EU projekata vrijednih gotovo 300 milijuna eura.

Važan iskorak, dodao je, učinjen je i na području međunarodne suradnje, ali i povezivanju s nevladinim sektorom i akademskom zajednicom.

“Sva naša razvojna nastojanja imaju i svrhu vraćanja digniteta policijskim službenicima i policijskom pozivu, jer ne zaboravljamo žrtvu koju su ljudi iz ovog sustava dali za stvaranje i obranu naše domovine, kao i za današnju sigurnost svih naših građana i sve brojnijih gostiju”, zaključio je Božinović.

I glavni ravnatelj policije Nikola Milina podsjetio je na 761 poginulog i 26 nestalih policajaca u Domovinskom ratu, ali i na 29. obljetnicu osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije – Antiterorističke jedinice Lučko.

”U tom vremenu, kada smo tkali snažne niti hrvatske samostalnosti i slobode Domovine Hrvatske, bili smo mladi i neustrašivi, puni ljubavi i strasti prema policijskom pozivu.  Danas, 29 godina poslije, ništa se nije promijenilo. I zato, naše mlade generacije policajaca trebaju biti svjesni žrtve koju je podnijela hrvatska policija i koja je utkana u temelje naše Domovine Hrvatske”, kazao je.

Obilježen Dan policije

Prioritet rasvijetliti sve zločine iz Domovinskog rata

Milina je ukazao kako je policiji prioritet i dužnost rasvijetliti sve zločine počinjene u Domovinskom ratu.

”U kriminalističkim istraživanjima ratnih zločina počinjenih na području Vukovara, Škabrnje, Gospića, Petrinje i Glinske Poljane podnijeli smo kaznene prijave, a u prijavljivanju i procesuiranju krivaca i dalje ćemo biti ustrajni i pritom nećemo posustati u prikupljanju i sistematiziranju svih činjenica koje nam mogu pomoći u otkrivanju počinitelja ratnih zločina”, poručio je.

Milina je istaknuo i kako su policijski rezultati u suzbijanju gospodarskog kriminaliteta ”izuzetno reprezentativni”.

”Procesuiran je veći broj počinitelja koji su svojim radnjama počinili znatnu štetu državnom proračunu te im je privremeno oduzeta nezakonito pribavljena imovinska korist. Porezne prijevare više nisu siva zona kriminaliteta, a nastavit ćemo aktivnosti na rješavanju korupcijskih kaznenih djela posebno u javnom sektoru, ali i u svim sferama našeg društva”, kazao je Milina. Pritom je zaključio da korupcija podriva same temelje društva i donosi višestruku štetu jer dovodi u pitanje povjerenje građana u institucije države.

Među nagrađenim policajcima je i Duje Podrug koji je uhvatio pljačkaša banke na Črnomercu kao i policajci koji su iz tonućeg kombija spasili skupinu migranata. Nagrađena je i skupina djelatnika Pnuskoka koji su proveli akcije ‘Tebra’ i ‘Familia’ kojom su u međunarodnoj policijskoj suradnji razbijeni lanci krijumčarenja narkoticima.

Politika

Plenković: Povećanje plaća 6,12 posto riješit će glavni meritum zahtjeva školskih sindikata

Published

on

Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak kako će povećanje plaća od 6,12 posto kroz osnovicu riješiti glavni meritum zahtjeva školskih sindikata te je naglasio kako je brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade plaća povećana više od 20 posto.

“U govoru u Saboru naglasio sam postignuća Vlade, i ona su pozamašna, u svim aspektima, isto tako i u politici plaća. Naša ponuda od 2+2+2 dizanja osnovice kroz temeljni kolektivni ugovor je konzistentna i riješiti će glavni meritum zahtjeva sindikata školstva, a to je povećanje plaća od šest posto”, rekao je Plenković u Banskim dvorima.

Dodao je kako je ova Vlada “vrlo konzistentno, realnom politikom koja je pratila prihodovnu stranu, povećala plaće dizanjem osnovice za 11,5 posto”.

“Dakle, ona će u idućoj godini, kad se zbroji sve do sada napravljeno, plus ovih šest posto i porezne olakšice, brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade dignuti plaće za više od 20 posto. To nije uobičajeno niti redovito, a pritom imamo zdravi rast, ne zadužujemo se dodatno i ostvarujemo uravnotežen proračunski višak”, pojasnio je Plenković.

Ono što nudi Vlada je fer, realno i konzistentno; spremni smo i na konzultante 

Istaknuo je kako kao Vlada razumiju da postoje nepravde i nelogičnosti kroz koeficijente kroz različite sektore.

“Te nepravde su se nataložile kroz otprilike dva desetljeća. Nije jednostavno ni lako. U sustavu plaća, osim osnovica, imate i brojne dodatke koji se malo spominju. I postoje koeficijenti. Spremni smo to riješiti na objektivan način uz pomoć konzultanata koji su van sustava državne uprave. Mislim da nam za takav posao treba netko tko će biti nepristran, tko neće afektivno gledati svoj resor”, rekao je premijer.

Dodao je kako će pozvati sindikate da budu oni koji će i pomoći u tom procesu, a smatra da je fer, realno i konzistentno ono što nudi Vlada i da to nije dijeljenje darova pred izbore.

Plenković smatra da je kontinuitet sa štrajkom u redu kao legitiman stav sindikata, ali da nije fer prema onome što je bit politike obrazovanja – da se svi bavimo djecom i učenjem i napredovanjem mladih generacija.

Uskoro i novo povećanje minimalne plaće

“U razgovoru sa socijalnim partnerima predložit ćemo i novo povećanje minimalne plaće”, istaknuo je i dodao da će nova odluka uslijediti do kraja listopada i da će taj iznos još dodatno biti značajno povećan.

Novinari su premijera pitali jesu li na današnjem sastanku sa Generalskim zborom raspravljali o pitanju uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

“Raspravu i tu odluku trebaju donijeti oni koji žive u Vukovaru. Naravno da je politika ove Vlade graditi politiku povjerenja, suživota, pogleda prema budućnosti, graditi na postignuću mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja”, rekao je Plenković.

Zaključio je kako je politika Vlade kada pruža ruku manjinama uključiva politika, ali da “postoje sredine u kojima to treba malo obazrivije raditi, s obzirom na posljedice”.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Socijalni partneri na konzultacijama oko visine minimalne plaće za 2020.

Published

on

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u utorak su se održale konzultacije sa socijalnim partnerima oko prijedloga visine minimalne plaće za 2020.

Na sastanku su bili: ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, pomoćnik ministra za Upravu za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić, predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, Ana Milićević Pezelj i Domagoj Ferdebar te predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, Bernard Jakelić. Josip Pelin, Stjepan Pezo, Josip Faletar, Vladimir Petošić, Ana Falak, Zdravko Urban i Milica Jovanović.

Konzultacije su održane u duhu dobre suradnje između socijalnih partnera, na kojima su predstavnici sindikalnih središnjica i poslodavaca iznosili stavove i prijedloge vezano uz visinu
minimalne plaće za iduću godinu.

Ministar Aladrović će, u skladu sa Zakonom o minimalnoj plaći, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, Vladi RH do kraja listopada predložiti visinu minimalne plaće.

Visina minimalne plaće određuje se u kontekstu povećanja udjela minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do srpnja tekuće godine, uzimajući u obzir inflaciju, kretanje plaća, kretanje nezaposlenosti i zaposlenosti, demografska kretanja te ukupno stanje gospodarstva, a posvećujući posebnu pozornost djelatnostima s niskim plaćama i ugroženim skupinama zaposlenih, priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Ucitavanje vijesti

Politika

U Banskim dvorima sastanak vladajuće većine, teme porezna reforma i proračun

Published

on

U Banskim dvorima počeo je sastanak vladajuće većine na kojem će, potvrđeno je iz Vlade novinarima, ministar financija Zdravko Marić predstaviti detalje porezne reforme te rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za iduću godinu.

Potvrdio je to i predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić ulazeći u Vladu.

“Pred nama je rebalans proračuna, proračun, zakon o državnim blagdanima, koji smo već najavili, porezna reforma, koju ćemo danas još obraditi”, rekao je Bačić.

Novinari su ga upitali i što je s primjedbama Milana Bandića, koji smatra da će država gradovima uzeti velik novac.

“Vidjet ćemo u kojem će pravcu on to predložiti, ali raspraviti ćemo to”, kazao je Bačić dodavši kako još nije kasno za primjedbe jer zakon nije izglasan.

Saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić je u vezi sa štrajkom školskih sindikata poručio kako se o tome treba raspravljati za stolom.

“Trebamo sve probleme rješavati za stolom i razgovarati, i u sklopu s mogućnostima državnog proračuna dijeliti novce koje su nam na raspolaganju”, kazao je Brkić, dodavši kako o tome već raspravljaju resorni ministri.

Na pitanje o medijskim navodima kako su on i premijer Plenković “zakopali ratne sjekire”,  rekao je: “Ja sam inače Hrvat porijeklom iz Hercegovine, kod nas nije bilo Indijanaca i nismo se igrali sjekirama”.

Pupovac o Penavinom bacanju statuta: Čin izrazite agresivnosti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije htio komentirati navode čelnika Hrvatskoga generalskog zbora Pavla Miljavca, koji je poručio kako “još treba proći generacija da bi se u Vukovaru uvele dvojezične ploče”.

“Mislite da se to treba komentirati? Da prođe još jedna generacija da bi se počeo primjenjivati Ustav i zakon ove zemlje?”, odgovorio je Pupovac.

Komentirao je i čin vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je na sjednici Gradske Skupštine bacio na pod Statut Grada Vukovara napisan na ćirilici, koji mu je uručio vijećnik SDSS-a.

“Čin izrazite agresivnosti, koja u društvo unosi agresivnost”, smatra Pupovac.

Manjinski predstavnik talijanske manjine Furio Radin kazao je kako ne zna dnevni red sastanka

“Iskreno, nemam pojma o čemu će se govoriti, tko će doći, tko neće, tko je u svađi s kime, sve ću saznati”

Kazimir Varda iz Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika također je rekao da ne zna teme sastanka.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije