Božinović: Grčka i Bugarska trebaju izdržati i spriječiti dolazak migranata u EU

foto HINA/ Denis CERIĆ

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio je da će zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji će među visokim europskim izaslanstvima predstavljati Hrvatsku kao predsjedavajuću Vijećem EU, u utorak obići granicu Grčke i Turske te ih podržati da izdrže i spriječe dolazak migranata u EU.

“Naš interes je da Grčka i Bugarska izdrže u svom naumu da spriječe dolazak migranata na teritorij EU, jer to je ono što je bitna razlika u odnosu na 2015 i 2016. godinu kada je Grčka puštala migrante dalje u Europu”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Božinović za N1 televiziju.

Najavio je da će u utorak, uz premijera Plenkovića, u posjeti granice Grčke prema Turskoj biti i visoko europsko izaslanstvo s predsjednicima Europskog vijeća, predsjednicom Europske komisije i predsjednikom Europskom parlamenta.

Važnim smatra da europski dužnosnici “iz prve ruke” dobiju informacije o migrantskom valu, prate razvoj događaja na granici između Turske i Grčke te daju potporu Grčkoj i Bugarskoj koje su odlučile štititi europske granice na način da ne dopuštaju ilegalne migracije.

Od tih sastanaka na visokoj razini EU, a posebno onog u srijedu kada će se u Bruxellesu izvanredno sastati ministri unutarnjih poslova, očekuje da će dogovoriti zajedničku poziciju vezano za migracije, “jer bez zajedničke politike EU ova kriza se dugoročno ne može riješiti, odnosno ne može se kanonizirati na jedan pravi humani način”.

“Nikome nije drago gledati ove slike i upravo oni koji pokušavaju s tim ljudima manipulirati nisu zemlje koje su na toj trasi,i niti su to zemlje koje su trajno odredište. To treba regulirati na način da migracije budu humane, da budu regularne, a kada govorimo o ilegalnim migrantima tu Europa više sebi ne može dopustiti luksuz da ih propušta kao što je to činila 2015. godine”, zaključio je Božinović.