Božinović: Ekipe na terenu istražuju uzroke požara

Foto: HRT

S ovim požarom se otežano nosilo zbog vremenskih uvjeta. Vjetrovi su bili takvi da kanaderi od jutra nisu mogli letjeti. Bio je potreban izniman trud svih na terenu, uključujući i lokalno stanovništvo i ono što sam vidio na terenu je vrijedno svakog divljenja. Možemo već govoriti o sanaciji ovog požara,rekao je u emisiji HRT-a Tema dana ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U požaru nije bilo ljudskih žrtava. Jedan je gospodin preminuo zbog srčanih problema. Nekih desetak kuća je nagoreno od kojih je većina nenaseljena. Najveća šteta je napravljena na maslinicima i usjevima. Sve u svemu ovo je velik posao koji je odlično odrađen, s obzirom na vremenske uvjete. Bio sam u jednom trenutku u Žrnovnici kad je sve bilo sanirano, a kad sam bio ponovno za dva sata gotovo sve je gorjelo zbog vjetra, kazao je Božinović.

Na području Dalmacije u ovom trenutku je aktivno osam požara. Ekipe su na terenu, više od 700 vatrogasaca iz cijele Hrvatske, više od 400 pripadnika vojske i nosimo se na zadovoljavajući način, kazao je ministar.

Žao mi je zbog zbog današnjih događaja oko ministra obrane Damira Krstičevića. Nadam se da neće ostati kod svoje odluke o ostavci. Ministar Krstičević je odradio sjajan posao. Da sustav nije funkcionirao ne bismo danas govorili da nema ljudskih žrtava, a i štete na kućama bi bile veće. I policijske snage bile su od prvog trenutka na terenu – sudjelovali su i u gašenju požara i u regulaciji prometa, a istražujemo i uzroke požara. Ekipe naših kriminalističkih tehničara i ekipe za očevid su već na terenu, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Sudbinu stanovnika i gasitelja dijelile su i ekipe dalmatinskih centara HRT-a. Od kolege Željka Valčića, koji je prošao puno kilometara požrtvovno obilazeći požarište doznajte najnovije informacije o požarima u okolici Splita.