Povezite se

Crna Kronika

Božinović: Duhaček nije priveden zbog objava na twitteru već zato što se nije odazvao na poziv policije

Objavljeno

-

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović/faH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak kako novinar Indexa Gordan Duhaček nije u policijsku postaju priveden zbog svojih objava na twitteru već zato što se nije odazvao na poziv policije, naglasivši kako tu nema nikakvog zastrašivanja novinara.

„Duhaček nije priveden u policijsku postaju zbog svojih objava na twitteru, već zbog činjenice da se nije odazvao na poziv policije. Svaki građanin ima obavezu javiti se na poziv policije, tako i on, bez obzira koji posao obavlja”, izjavio je Božinović novinarima u Središnjici HDZ-a.

Vezano uz postupanje policije, naglasio je da je policija postupala u okviru svojih nadležnosti.

Naveo je i da je Duhaček danas bio na Prekršajnom sudu, gdje je za djelo omalovažavanja policijskih službenika proglašen krivim a za drugo će biti izrečena konačna odluka u idućih nekoliko dana.

Božinović je pojasnio da je Duhaček izveden pred Prekršajni sud jer nema prebivalište u Republici Hrvatskoj. Upitan tko je Duhačeka prijavio zbog objava na twitteru ministar Božinović odgovorio je kako to ne zna.

Božinović je negativno odgovorio i na novinarski upit radi li se tu o zastrašivanju novinara.

„Nema nikakvog zastrašivanja novinara. Policija dnevno postupa, kada su u pitanju djela iz prekršajnog zakona i zakona o javnom redu i miru, na stotine ako ne i tisuće prijava. To je jedna redovita aktivnost, ako hoćete i najčešća aktivnost hrvatske policije. Upravo zato da bi provodili zakon, a policija ima pravo provoditi istraživanje i ima pravo sumnjati u počinjene nekog djela. U konačnici sud donosi odluku. Dakle, nema nikakvog zastrašivanja bilo koga”, rekao je Božinović.

Naveo je i da će o kvalifikaciji djela odlučiti sud. Istaknuo je i kako policija često postupa i kada se radi o prijetnjama i uvredama prema novinarima

Novinar portala Index  Duhaček priveden je u ponedjeljak u zagrebačkoj zračnoj luci zbog neodazivanja na poziv hrvatske policije, koja ga je ranije obavijestila da dođe na razgovor zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, objavila je zagrebačka policija ne navodeći pritom novinarov identitet.
Policija ističe kako je prilikom subotnjeg ulaska 39-godišnjeg novinara u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Županja, utvrđeno da se osoba potražuje zbog sumnje da je prekršio javni red i mir, vrijeđajući i omalovažavajući moralne osjećaje građana te službenih osoba.
Stoga mu je “tom prilikom uručen poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u prostorije Policijske uprave zagrebačke, što on nije učinio”, stoji u policijskom priopćenju. Dodaju i da je tijekom izvida u sklopu kriminalističkog istraživanja koje je započelo u kolovozu, policija utvrdila da ne živi na prijavljenoj zagrebačkoj adresi.

Portal Index večeras je naveo da je njihov novinar  Duhaček na zagrebačkom Prekršajnom sudu kažnjen novčanom kaznom od 754 kune.

Crna Kronika

Iz istražnog zatvora pušteni mladići osumnjičeni za silovanje maloljetne djevojke

Published

on

Petorica mladića osumnjičenih za silovanje malodobne djevojke iz okolice Zadra te druge spolne radnje, pušteni su u ponedjeljak poslijepodne iz istražnoga zatvora nakon što su ispitani svi svjedoci, potvrdila je Hini pravna zastupnica djevojke, Sanja Bezbradica Jelavić.

 “Osumnjičeni mladići pušteni su na slobodu jer je prestao razlog zbog kojeg su i pritvoreni, a to je opasnost od utjecaja na svjedoke. Svi su svjedoci ispitani i mladići su pušteni, a potvrdu o tome dobila sam od policije”, kazala je odvjetnica Bezbradica Jelavić.

 Podsjetila je da je istražni zatvor petorici mladića bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

 “Ali s obzirom na neke druge okolnosti koje su se dogodile za trajanja postupka, u svojstvu opunomoćenice oštećene djevojke predala sam prijedlog Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru s navođenjem razloga i argumenata da i dalje postoje razlozi za održavanje istražnog zatvora, a s obzirom na određene okolnosti koje su se dogodile tijekom trajanja sudskog postupka, iz kojih proizlazi da nije postignuta svrha određivanja istražnog zatvora. Traže se hitni izvidi zbog visokog stupnja vjerojatnosti da su počinjena nova kaznena djela te u tom smislu očekujemo ispravne, brze i  stručne reakcije cijele državne vlasti”, kazala je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

 Dodala je i kako su joj djevojka i njezina obitelj rekli da osjećaju strah te da se boje.

 Slučaj višestrukog grupnog silovanja maloljetnice iz okolice Zadra zgrozio je Hrvatsku. Skupina mladića, osumnjičena da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine, grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihova mjesta, silovanja su snimali mobitelom i tim je snimkama godinu dana ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Petorica osumnjičenih privedeni su 17. listopada u istražni zatvor nakon odluke Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je poništilo prvotnu odluku suca Ivana Markovića o puštanju na slobodu uz mjere opreza.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Odbačena prijava protiv Brkića i trojice za presretanje računalnih podataka

Published

on

Osječko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, njegovog brata Joze te sudionika tzv. “afere SMS” Franje Varge i Blaža Curića, koje je PNUSKOK teretio za presretanje računalnih podataka četiri žene.

 Osječko tužiteljstvo navodi u ponedjeljak kako nije utvrđeno postojanje sumnje da bi okrivljenici počinili kaznena djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka i pomaganja u tom nedjelu, a i sve četiri navodno oštećene izričito su iskazale da ne traže kazneni progon.

 “Budući da nije utvrđeno postojanje sumnje da bi okrivljenici počinili prijavljena kaznena djela, kao niti druga kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, a sve su oštećenice izričito iskazale da ne traže kazneni progon za kazneno djelo neovlaštenog pristupa, kaznena prijava je odbačena”, ističu u priopćenju.

 Ne navodeći imena okrivljenih, tužiteljstvo navodi kako iz podataka i dokaza prikupljenih tijekom istraživanja proizlazi da je prvookrivljeni Franjo Varga, bivši MUP-ov informatičar, od lipnja 2015. do 20. rujna 2018. u Belišću, sa svog osobnog računala, koristeći pritom korisničko ime i zaporku koje je dobio od drugookrivljenog Milijana Brkića, više puta pristupao e-mail računu 49-godišnje prvooštećene.

 Na svoje je računalo, dodaju, presnimavao datoteke s njenog računa, koje bi potom presnimio na USB uređaj i posredstvom trećeeokrivljenog Curića prenosio Milijanu Brkiću.

 Proizlazi i da je Milijan Brkić dostavio Vargi podatke o nazivu e-mail računa i pristupnoj zaporci 30-godišnje drugooštećene, tražeći od njega da mu dostavlja računalne podatke s njenog mobitela, te da mu je dostavio i korisničke podatke i lozinke za pristup profilu jedne društvene mreže i servisu za pohranu podataka 31-godišnje trećeoštećenice, ali uz njeno ovlaštenje.

 Slijedom navedenog, tvrdi tužiteljstvo, tijekom istraživanja nije utvrđena osnovana sumnja da bi prvookrivljeni Varga računalne podatke prvooštećenice presreo ili snimio tijekom prijenosa, niti da bi Milijan Brkić tražio presretanje podataka prvooštećene i drugooštećenene, te da bi dostavio Vargi korisničke podatke i zaporke trećeoštećene u svrhu počinjenja kaznenih djela.

 Prema tome, nije utvrđena osnovana sumnja da bi time Varga počinio kazneno djelo neovlaštenog presretanja računalnih podataka u odnosu na prvooštećenu, niti da bi Milijan Brkić poticao na počinjenje kaznenih djela u odnosu na prvooštećenu i drugooštećenu te kazneno djelo zlouporabe naprava u odnosu na trećeoštećenicu.

 Samim time, dodaju u tužiteljstvu, nije utvrđeno niti da bi Curić pomagao u neovlaštenom presretanju računalnih podataka u odnosu na prvooštećenu.

 Iz rezultata provedenog istraživanja proizlazi da je Jozo Brkić proslijedio podatke o nazivu e-mail računa i pristupnoj zaporci 42-godišnje četvrtooštećenice Curiću, a on potom Vargi, ali opet uz ovlaštenje četvrtooštećene.

 Kako prikupljeni podaci i dokazi ne ukazuju da bi navedeni računalni podaci četvrtooštećene bili proslijeđeni Vargi u svrhu kaznenih djela protiv računalnih sustava, tako ne proizlazi sumnja da bi Jozo Brkić počinio kazneno djelo zlouporabe naprava u odnosu na četvrtooštećenu, a samim time niti da mu je Curić pomagao u počinjenju tog kaznenog djela.

 Iako iz podataka i dokaza iz istrage proizlazi sumnja da bi opisanim radnjama Varga počinio kazneno djelo neovlaštenog pristupa, a Milijan Brkić dva kaznena djela poticanja na to kazneno djelo, kazneni progon poduzima se isključivo po prijedlogu oštećenika, a oštećenice su prilikom ispitivanja izričito navele kako se ne smatraju oštećenima i ne traže kazneni progon okrivljenika.

 Osječko tužiteljstvo dodaje kako stoga državno odvjetništvo, u izostanku navedene procesne pretpostavke, nije moglo pokrenuti kazneni postupak protiv navedenih osoba za ovo kazneno djelo.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Svjedok u aferi Agram: Ne sjećam se detalja zbog pića popijenog na svinjokolji

Published

on

Svjedočenjem ugostitelja Josipa Katića koji je kazao da se zbog zbog pića popijenog na svinjokolji kod gradonačelnikove sestre nije mogao sjetiti detalja, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i suooptuženicima u aferi Agram.

”Odlučio sam ići na taj put jer sam mislio da ćemo se dobro zabaviti. Gdje točno idemo saznao sam tijekom puta”, kazao je Katić dodajući da je tek drugo jutro doznao da je prespavao u kući Bandićeve sestre.

”Dosta smo popili pa se ne sjećam svih detalja”, zaključio je svjedok.

Svjedočio je i savjetnik iz Ureda za poljoprivredu Grada Zagreba Ratimir Jureković koji je potvrdio da je bio na svinjokolji u Poganoj Vlaki te da je tamo svratio nakon službenog posjeta Mostaru, gdje se održavao okrugli stol o međugraničnoj suradnji.

”Osim svinjokolje u Poganoj Vlaki ni na jednu drugu nisam išao službenim vozilom Grada Zagreba. Na svinjokolju sam išao zajedno s Josipom Katićem, Veljkom Horvatom i Zdravkom Krajinom. Taj sam tjedan bio na slobodnim danima jer sam imao državni ispit. Tek kada smo preši granicu kod Imotskog shvatio sam da idemo negdje drugdje. Radili smo do dugo u noć pa smo odlučili prespavati”, kazao je Jureković koji na ispitivanju u Uskoku u studenom 2014. nije spominjao put u Mostar.

Jureković je prilikom svjedočenja počeo odgovarati prije nego što je obrana postavila pitanje do kraja, na što ga je sutkinja Rahela Valentić prekinula i upozorila da pričeka da se najprije postavi pitanje. Tužiteljica Marta Šamota Galjer stavila je primjedbu na istinitost iskaza svjedoka jer je u suprotnosti s iskazima drugih svjedoka, dokazima i rezultatima posebnih dokaznih radnji.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu.

Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010. 

Krajem listopada sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije