Božićna čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića pravoslavnim vjernicima

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je u nedjelju Božić pravoslavnim vjernicima te uputio čestitku poglavarima Srpske pravoslavne crkve, mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom gospodinu Porfiriju Periću, episkopu dalmatinskom gospodinu Nikodimu Kosoviću i episkopu pakračko-slavonskom Jovanu Ćulibrku te protojereju stavroforu Kirku Velinskom iz Makedonske pravoslavne crkve.

“Rođenje Isusa Krista u povijesti je toliko važno da se od toga događaja i godine broje. A po utjelovljenju Sina Božjega sinulo je očima naše duše svjetlo koje budi čežnju za nebeskim dobrima. U Božiću je sabrana i pohranjena stoljetna vjera i nada ljudi. Događaj je protkan nitima povijesnih podataka i uspomena, ali i otajstvom vjere kojega dubine i visine nije moguće ljudskim umom doseći. Jer, u čudesnom rođenju Bog je sakrio svoje božanstvo i pojavio se u obličju čovjeka. U Njemu su se ‘uživo susreli Bog i čovjek’, nebo i zemlja. I to zauvijek. To su anđeli pastirima pjesmom najavili: ‘Rodio vam se Spasitelj svijeta’.

Božiću zapravo ne treba osobitog tumačenja. Sve je rečeno i opisano u samom događaju. Na zemlju je sišla svijetlost velika, a u djetetu Isusu, koga je rodila Marija došao je dar zemlji, ljudima, svim vremenima i narodima. Stoga, smijemo i ove godine pozvati ga i radovati se Njegovom pohodu. A u iščekivanju toga milosnoga dolaska radosno mu kličemo: Dođi, Gospodine Isuse! Tvoja su vremena i vjekovi! Želim čestit Božić i mirom blagoslovljenu novu 2019. godinu! Hristos se vaistinu rodi!”, stoji u čestitki nadbiskupa Puljića, priopćio je HBK.