Bozanić: Zaređenje mons. Jozića važan događaj za Crkvu u Hrvatskoj

Središnje misno slavlje u povodu svetkovine Velike Gospe

Kardinal Josip Bozanić rekao je u srijedu u Solinu nakon biskupskoga zaređenja mons. Ante Jozića kako je riječ o važnom događaju za Crkvu, za Crkvu u Hrvatskoj i za crkvu u hrvatskom narodu.

Kardinal Bozanić istaknuo je kako mu je drago što je današnje misno slavlje u Solinu predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, koji je prenio pozdrave Svetog Oca.

“Sveti Otac je po svom poslanju i imenovanju mons. Jozića apostolskim nuncijem (u Bjelorusiji) pokazao jednu veliku blizinu prema Crkvi u hrvatskom narodu,” rekao je kardinal Bozanić.

Novozaređeni nuncij u Bjelorusiji mons. Ante Jozić uputio je nakon zaređenja zahvalnost papi Franji te mu obećao poslušnost i nesebično služenje na korist Crkvi Kristovoj. Kardinala Parolina zamolio je da prenese osjećaje zahvalnosti Svetome Ocu kao i izraze vjernosti i odanosti cjelokupnog hrvatskog naroda prema Svetoj Stolici.

Poseban pozdrav uputio je i Katoličkoj Crkvi u Bjelorusiji. “Rado pozdravljam Katoličku Crkvu, sve biskupe, svećenike i vjernike laike u Bjelorusiji koja sada proživljava svoje teško trenutke tražeći najbolji izlaz iz trenutne situacije”, rekao je mons. Jozić obećavši da će sa svakim plodno surađivati.

Župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban novinarima je rekao kako je imenovanje mons. Jozića za apostolskog nuncija u Bjelorusiji “velika čast za Hrvatsku ali i za Splitsko-dalmatinsku županiju, jer on je dijete ovog kraj (rođen u Trilju) i prvi je biskup iz Cetinskog kraja”.

“Jako smo sretni zbog današnjeg događaja koji je upriličen u novoizgrađenoj Crkvi Svete Obitelji u Solinu – na korijenima vjerske i nacionalne tradicije,” dodao je Boban.

Papa Franjo imenovao je svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Antu Jozića 2. veljače 2019. apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti, dodijelivši mu naslovno sjedište u Cisi, s dostojanstvom nadbiskupa. Zbog teške prometne nesreće, njegovo je ređenje moralo biti odgođeno, a zbog pandemije koronavirusa termin je iznova pomaknut. U međuvremenu, 3. rujna prošle godine, papa je poslao mons. Paola Borgiju za papinskog predstavnika u Abidjan, dok je 21. svibnja 2020. imenovao mons. Antu Jozića apostolskim nuncijem u Bjelorusiji.