Povezite se

Zagreb

Bozanić i Bandić razgovarali o važnosti zagrebačke katedrale u turističkoj ponudi

Objavljeno

-

Izvor: zg-nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u četvrtak na Kaptolu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem s kojim je razgovarao o obnovi zagrebačke katedrale te je istaknuta njena važnost u turističkoj ponudi Grada, osobito u kontekstu projekta “Advent u Zagrebu”.

Na susretu u Nadbiskupskom duhovnom stolu razgovaralo se o suradnji između grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije na različitim područjima djelovanja, a osobito na području socijalnih programa za dobro građana i vjernika, priopćili su iz Zagrebačke nadbiskupije.

Susretu su uz gradonačelnika prisustvovali njegova zamjenica Olivera Majić, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, pročelnica Gradskog Ureda za kulturu Milana Vuković Runjić, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld te poseban viši savjetnik gradonačelnika Stipo Zeba.

Uz kardinala susretu su prisustvovali generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i zamjenik predsjednika Povjerenstva za odnose s gradom Zagrebom Tomislav Subotičanec, župnik župe sv. Blaža i dekan Gornjogradskog dekanata Zlatko Koren, kanonik i predsjednik Odbora za obnovu katedrale Ivan Hren.

Vijesti

Zagrebačka županija gradovima i općinama dodijelila 13 milijuna kuna

Published

on

Izvor: Facebook

Zagrebačka županija dodijelila je gradovima i općinama 13,4 milijuna kuna bespovratno za realizaciju projekata u prometu i komunalnoj infrastrukturi te za izgradnju i opremanje poduzetničkih zona i inkubatora. 

“Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji između gradova, općina i Županije do sada su realizirani brojni projekti, a ovih 13,4 milijuna kuna konkretan je nastavak te suradnje s ciljem podizanja kvalitete života i ravnomjernog razvoja cijele županije”, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Najveći dio novčanih sredstava, odnosno 7,4 milijuna kuna, dodijeljen je za izgradnju prometne infrastrukture. Po milijun kuna dodijeljeno je za vodoopskrbu i zbrinjavanje otpadnih voda, dok je 1,2 milijuna kuna dodijeljeno za zbrinjavanje otpada. 

Za izgradnju infrastrukture i opremanje poduzetničkih zona i inkubatora dodijeljeno je 2,75 milijuna kuna. Što se tiče komunalne infrastrukture, realizirat će se 44 projekata gradnje novih te sanacije i održavanja postojećih komunalnih objekata i prometnica.

Kožić je istaknuo da je iznos bespovratnih potpora za tu namjenu, unatoč korona krizi, ostao isti kao i prošle godine jer su to, kako je dodao, investicije koje imaju višestruki učinak na gospodarstvo, a posebice u očuvanju radnih mjesta. 

Na području Zagrebačke županije aktivno je dvadesetak poduzetničkih zona u kojima posluju brojne domaće i strane tvrtke, a u njihovu izgradnju i opremanje Županija je uložila više od 50 milijuna kuna. 

“Želimo privući nove investitore, a dosadašnji trend je pokazao da investitori idu tamo gdje je dobra infrastruktura”, rekao je Kožić te naglasio da su rebalansom proračuna za milijun kuna povećali novčana sredstva za infrastrukturu u poduzetničkim zonama. 

Tako je gradovima i općinama za tu namjenu u ovoj godini na raspolaganju još 750.000 kuna, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Domovinski pokret: Smrad s Jakuševca znak krize komunalnog sustava u Zagrebu

Published

on

Domovinski pokret priopćio je u ponedjeljak kako je smrad koji se i ovoga ljeta širi s odlagališta Jakuševec dokaz da je zagrebački komunalni sustav i dalje u krizi, zarobljen u klijentelističkim odnosima gradonačelnika Milana Bandića i partnera. 

“Treba li se čuditi smradu sa zagrebačkog odlagališta koji se i ovog ljeta nezaustavljivo širi na sve strane oko Jakuševca? “, pitaju se u priopćenju Domovinskog pokreta.

Ističu da taj neugodan miris “nije samo subjektivni osjećaj neugode kako je to znao reći resorni ministar”, nego jasan znak koji organizam šalje kako je takav ambijent potrebno napustiti bez potrebe da čekamo obavijesti javne institucije o mogućim zdravstvenim posljedicama.

Smatraju da je smrad jasan znak da je zagrebački komunalni sustav i dalje u teškoj krizi, da je zarobljen u klijentelističkom odnosu gradonačelnika i dugogodišnjih partnera što jednima osigurava nezasluženu zaradu, a građanima kaos, visoke račune i smrad. 

“Sramota što je gospodarenje otpadom u Zagrebu među metropolama Europske unije na posljednjem mjestu s nedopustivo niskim stopama recikliranja, ostaje pak svim građanima Republike Hrvatske”, poručili su i dodali da se smrad lošeg postupanja s otpadom može i mora izbjeći. Tvrde da se u Zagrebu može i mora hitno i učinkovito uvesti moderan, ekološki i civilizirani sustav gospodarenja otpadom.

Smatraju da je okosnica takvog sustava dobro organiziran, racionalan i jasan sustav odvojenog prikupljanja otpada s dva do tri reciklažna centra u kojima se putem sortirnica i kompostišta postiže jedan od oblika recikliranja te informacijsko-edukacijska potpora na kojoj počiva individualizirana odgovornost korisnika i pravedan sustav naplate komunalne usluge. 

“Na taj način Zagreb može brzo među prijestolnice Europske unije u kojima građani uslugu plaćaju najmanje, a s otpadom postižu najviše, što je ni više ni manje nego kružna ekonomija 21. stoljeća”, zaključili su iz Domovinskog pokreta.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Performansom ispred Holdinga poručili da je odluka o nabavci automobila sramotna

Published

on

Performansom ‘Vozi Miško dok se Grad raspada’, inicijativa ‘Zagreb te zove’ u ponedjeljak je ispred Zagrebačkog holdinga sramotnom ocijenila nabavu novih, luksuznih automobila za 19 milijuna kuna “dok se grad istodobno raspada” te zatražila da se obustavi.

U sklopu satiričnog performansa ‘parkirali’ su igračke autića ispred Holdinga, kako bi time pomogli da se sredstva preusmjere na redovito održavanje Grada.

“Ogorčeni smo odlukom o ulaganju 19 milijuna kuna zbog nabavke 312 novih automobila i sporazuma o najmu”, kazala je predsjednica Udruge građana Siget Gordana Pasanec.

Ocijenila je takvu odluku sramotnom “u stanju grada nakon potresa i posljedica nevremena”.

Zbog toga su, kaže, odlučili organizirati performans pod nazivom “Vozi Miško dok se grad raspada”, u sklopu kojeg su građane pozvali da doniraju autiće kako bi time pomogli da se sredstva preusmjere na redovito održavanje Grada, što im je glavna dužnost.

To se, dodala je, zanemaruje već godinama, “zbog čega Zagreb nije nikada bio u gorem stanju, što su posljedice nepogoda koje su ga zadesile to i pokazale”.

Miško, lik iz filma “Tko to tamo pjeva” je lik slabije inteligencije koji svoje sposobnosti dokazuje vožnjom zatvorenih očiju. “Odlična usporedba s  vođenjem Grada gradonačelnika Milana Bandića”, poručuju iz inicijative.

“Donose odluku da će 19 milijuna  kuna uložiti u najam automobila, a šahtovi su nam zaštopani, infrastruktura nije obnovljena već 70 godina, otvaraju se ceste, ne radi se ništa”, istaknula je Pasanec.

Navela je da u godišnjem izvješću Holdinga stoji kako je očišćeno 323.292 metara odvodnih kanala i 42.260 slivnika. “Da je to istina ne bi došlo do posljedica do kakvih je došlo”, poručila je.

Naglašava i da je postojeća, stara infrastruktura dodatno opterećena u zadnjih godinu dana sa 1924 vodoopskrbnih i 1056 kanalskih priključaka.

Smjena Uprave i Nadzornog odbora

Iz inicijative zahtijevaju odustajanje od automobila, smjenu Uprave i Nadzornog odbora Holdinga, preuzimanje odgovornosti gradonačelnika Bandića kao prvog člana Skupštine Holdinga i predsjednice Uprave Ane Stojić Deban.

Od pravnih institucija – DORH-a i USKOK-a traže da pokrenu postupke po prijavama “koje stoje u ladicama”, a vežu se za poslovanje Holdinga i gradonačelnika Bandića te njegovih suradnika.

Traže provjeru porijekla imovine članova Uprave i Nadzornog odbora kao i načelnika i pročelnika Gradske uprave.

Inicijativu ‘Zagreb te zove’ podržao je gradski i saborski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) koji je ustvrdio da se radi o nastavku besramnog i iracionalnog trošenja gradskog novca, posebno nakon tri katastrofe koje smo imali.

“Očito se ide do kraja, ide se izmusti sve što se može izmusti. Vidi se da Bandićeva ekipa osjeća da je ovo kraj i pokušava izvući sve novce koje mogu”, komentirao je Tomašević.

Ocijenio je da je potpuno besramno u ovoj situaciji kada građani čekaju da Grad pomogne onima kojima su uništeni domovi nakon potresa i poplave “da se troši toliko novca na luksuzne automobile i to upravo po modelu ‘najam na jedan dan’ iako je Državna revizija jasno rekla da se radi o neefikasnom trošenju novca”.

Građanima je poručio da jedino na izborima mogu zaustaviti ovaj model ‘poput pijanih milijardera’ trošenja novca.

Problem vidi i u tome što nad gradskim firmama isključivi nadzor ima gradonačelnik, a Gradska skupština nema nikakve informacije što se događa u firmama.

Zagrebački holding demantirao je prošli tjedan tvrdnje kako nabavlja 312 automobila u vrijednosti 16,6 milijuna kuna plus PDV, među kojima i luksuzne automobile, jer je “u tijeku tek postupak savjetovanja za pripremu nabave i informiranje”, a sklapanje okvirnoga sporazuma nije obvezujuće.

Iz Holdinga su u priopćenju naveli kako će cijenu vozila po danu odrediti postupak nadmetanja koji tek treba uslijediti, a u kojem će se odabrati ekonomski najpovoljnija ponuda.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije