Bošnjaković: Zasad nismo razmišljali o ublažavanju kazni za klevetu i uvredu časti

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković dao izjavu za medije

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u četvrtak da je predloženim izmjenama Kaznenog zakona ukinuto kazneno djelo teškog sramoćenja, a novinarima je odgovorio da zasad nisu razmišljali o ublažavanju kazni za klevetu i uvredu jer smatraju da su one još uvijek odgovarajuće.

Predstavljajući izmjene Kaznenoga zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te Zakona o kaznenom postupku koje je ranije danas Vlada uputila u saborsku proceduru, Bošnjaković je rekao na konferenciji za novinare da su kazneno djelo teškog sramoćenja ukinuli “u suradnji s Ministarstvom kulture”, a u “to se uključio i premijer”.

Upitan zbog čega se ne ublažavaju i druge odredbe, primjerice kleveta i povreda časti koje ostaju u Kaznenom zakonu, rekao je da su čast i ugled kategorije koje su zaštićene Ustavom.

S obzirom da je riječ o vrednotama zaštićenima Ustavom, 2011. je odlučeno da to ostaje u Kaznenom zakonu, ali je tada napravljena važna izmjena jer se dotad za ta djela mogla izreći čak zatvorska kazna, a nakon toga moguća je samo novčana kazna, rekao je Bošnjaković.

Na daljnja pitanja jesu li razmišljali o premještanju kaznenih djela klevete i povrede časti u prekršajni zakon s obzirom da to mnogi koriste za podizanje tužbi protiv medijskih kuća i novinara što utječe na slobodu medija, Bošnjaković je rekao da su u ovom trenutku brisali kazneno djelo teškog sramoćenja, a što se tiče klevete i uvrede smatraju da je ono još uvijek odgovarajuće.

Objasnio je da se teško sramoćenje ukida predloženim zakonom nakon što su analizom utvrdili da to djelo nije toliko zastupljeno. Smatra da su djela klevete i povrede časti koje tradicionalno postoje u Kaznenom zakonu zadovoljavajuća i da postoje drugi načini zaštite ako dođe do povrede časti.

Odgovor Sessi: Sabor će odlučiti je li nešto opravdano

Komentirajući stajalište predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse koji je rekao da se protivi izmjenama triju zakona i da ih ne treba mijenjati prema pojedinačnim slučajevima jer se sve može riješiti sudskom praksom, Bošnjaković je kazao da je to stav predsjednika Vrhovnog suda koji je samo jedan od sudionika pravosuđa i da „ne moraju svi jednako misliti”.

Bošnjaković je naglasio da zakon donosi Hrvatski sabor koji će odlučiti je li nešto opravdano ili neopravdano. Dodao je kako su dosad na svim mjestima čuli da “nismo baš prezadovoljni s praskom u toj vrsti predmeta, da su kazne poprilično blage”.

Za predloženo proširivanje statusa službene osobe, čemu se Sessa također protivi, Bošnjaković je rekao kako smatraju da službena osoba nije dovoljno zaštićena zbog čega promjenama žele pojačati kazne i omogućiti brže postupanje sudova.

“S te strane mislim da ovo nije izmjena zakona radi nekakvih dnevnih potreba nego izmjena triju zakona koja će dovesti bolje kvalitetnije pravosuđe, što znači oštrije kazne i brže postupanje”, zaključio je Bošnjaković.

Izmjenama Kaznenoga zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te Zakona o kaznenom postupku koje je Vlada uputila u saborsku proceduru želi se pooštriti kazne i kaznene politike u odnosu na djela nasilja u obitelji i svih oblika nasilja, ali i ubrzati kazneni postupak.

(Hina)