Bošnjaković: Vidjet ćemo je li nova optužnica protiv Mamića u popisu za izručenje

FaH

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je četvrtak novinarima kako za sada ne zna detalje treće optužnica protiv Zdravka Mamića, pa ne zna ni ulazi li ona u katalog kaznenih djela po kojima dolazi do izručenja.

Na upit novinara postoji li šansa da Zdravko Mamić bude ispitan i izručen Hrvatskoj, Bošnjaković je kazao da ne zna detalje treće optužnice, ali da Hrvatska ima sporazum s Bosnom i Hercegovinom i da postoji popis kaznenih djela u kojima dolazi do izručenja.

“Imamo popis i takozvani katalog kaznenih djela u kojima dolazi do izručenja, stoga ćemo vidjeti. U ovom trenutku ne znam o čemu se radi, niti ulazi li optužnica za određena kaznena djela u taj katalog”, pojasnio je novinarima ministar pravosuđa nakon sastanka s europskom povjerenicom za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Verom Jourovom.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podignulo je novu optužnicu protiv Mamića, tereteći ga da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, izvukao 16,7 milijuna kuna.

ŽDO predlaže da se postupak po novoj optužnici spoji s postupkom koji se protiv Mamića vodi pred Županijskim sudom u Osijeku zbog više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja, a slijedom optužnice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Mamić, koji ima i bosanskohercegovačko državljanstvo, u lipnju je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu.