Povezite se

Vijesti

Bošnjaković: Pad broja neriješenih predmeta s 1,6 milijuna na 350 tisuća

Objavljeno

-

Broj neriješenih predmeta u hrvatskom pravosuđu pao je s 1,6 milijuna, koliko ih je bilo prije sedam-osam godina, na 350 tisuća krajem prošle godine, istaknuo je u utorak ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na konferenciji projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u RH”.

Ukupna vrijednost projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u RH” je 91 milijun kuna, od čega se 85 posto financira kroz Europski socijalni fond. Cilj mu je osiguranje učinkovitijeg, modernijeg i profesionalnijeg pravosuđa unaprjeđenjem sustava mjerenja, praćenja i evaluacije rada u pravosuđu, optimizacijom organizacije rada i poslovnih procesa, jačanjem kompetencija i kapaciteta čelnika pravosudnih tijela i službenika u pravosudnim tijelima te unaprjeđenjem razine i obuhvatnosti korištenja IT alata.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je da procesi u pravosuđu unaprijeđeni nabavkom kvalitetne opreme.

„Nabavili smo uređaje koji pretvaraju govor u pismo, 800 kompleta. Nabavili smo 2100 računala, 500 laptopa, 600 pisača, 150 skenera i podijelili sudovima i državnim odvjetništvima. Vrlo lijepa i kvalitetna oprema koja u sustavu funkcionira“, kazao je Bošnjaković istaknuvši da je cilj brže, bolje i modernije pravosuđe.

„Prije sedam-osam godina imali smo 1,6 milijuna neriješenih predmeta, prošlu godinu smo završili s 350.000 tisuća“, dodao je ministar pravosuđa.

Aladrović: Za unaprjeđenje i modernizaciju pravosuđa iz Europskog socijalnog fonda 195 milijuna kuna

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović naglasio je da za aktivnosti unaprjeđenja i modernizacije pravosuđa iz Europskog socijalnog fonda ukupno osigurano 195 milijuna kuna te da se provode optimizacija i digitalizacija pravosudnog sustava, nastavak digitalizacije zemljišnih knjiga te jačanje kapaciteta pravosudnih službenika u probacijskom i zatvorskom sustavu, ukupne vrijednosti oko 140 milijuna kuna.

„U okviru ovih aktivnosti jačaju se kapaciteti više od 1300 pravosudnih djelatnika te se unaprjeđuje organizacija rada u okviru 22 suda na području cijele Hrvatske. Cilj je skraćivanje trajanja sudskih postupaka te poboljšanje učinkovitosti u rješavanju predmeta“, kazao je Aladrović.

Europski socijalni fond i u budućnosti će biti motor razvoja jer će od 2021. Hrvatskoj na raspolaganju biti tzv. ESF plus, smatra državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac.

„Pokazalo se da su europski fondovi značajan izvor financiranja. Gotovo 80 posto svih javnih ulaganja u Republici Hrvatskoj su zahvaljujući europskim fondovima“, rekao je Žunac.

Tijekom 15 mjeseci provedbe projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj“ iskorišteno je gotovo 62 milijuna kuna te je preostalo iskoristiti 29 milijuna kuna. Projekt traje 42 mjeseca.

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije