Bošnjaković: “Ovrha mora biti brža i jeftinija”

FaH

Novi Ovršni zakon trebao bi stupiti na snagu početkom 2019. Noviteti su predloženi javnosti, a ni Udruga blokiranih ni odvjetnici zasad ne dijele entuzijazma zakonodavca.

Naglasio je da su problemu ovrhe posvetili puno pozornosti i postojeći zakonski okvir je bitno unaprijeđen – npr. nakon deložacije nitko ne može ostati na cesti, već je država dužna osigurati smještaj na 18 mjeseci.

“Što se tiče blokiranih, mnogi će moći regulirati svoja dužnička potraživanja i obveze koje imaju. Radna skupina je napravila tekst, oko toga ćemo sada raditi”, rekao je Bošnjaković na HRT-u.

Bošnjaković je kazao da se postupak ponovno koncentrira i vraća na sud, sada je disperzivan; javni bilježnici će ostati kao potpora sudu, povjerenici suda.

“Ovrha mora biti brža i jeftinija”, dodao je.

Kazao je da će određena tijela sudjelovati sa redefiniranim ulogama i sud će bdijet da sve bude vrlo korektno.

“Elektronička komunikacija će putem niza obrazaca omogućiti da stvari idu brže, a dužnici i ovršenici moraju biti obaviješteni da se protiv njih provodi ovrha, to često nije tako”, dodao je Bošnjaković.

U sferu zaštićenih primanja ulaze i regres, božićnica, uskrsnica, dnevnice, naknade za odvojeni život, naknada za terenski rad.