Bošnjaković očekuje da će Mađarska poštovati odluku suda o izručenju Hernadija

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u četvrtak uči sjednice Vlade kako očekuje da će Mađarska poštivati odluku Europskog suda o izručenju Hrvatskoj, po kojoj ga je Mađarska trebala izručiti temeljem europskog uhidbenog naloga.

Europski sud u Luxembourgu u srijedu je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u slučaju šefa MOL-a Zsolta Hernadija samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage, u okviru koje je Hernadi ispitan tek u svojstvu svjedoka.

Bošnjaković je novinarima rekao kako je ta odluka potvrdila pravno stajalište hrvatskog suda, kao i stajalište Vlade koje je iznijela na sudu preko svog pravnog zastupnika.

“Odluka vrlo jasno govori da je europski uhidbeni nalog trebalo provesti i temeljem odluke suda očekujemo da države članice provedu europski uhidbeni nalog”, kazao je.

Na upit što ako se mađarska strana oglušio na tu odluku Bošnjaković je odgovorio kako je “odluka vrlo jasna i očekujemo da će se po njoj postupati”.

Temeljna je nadležnost Europskog suda da tumači pravo Europske unije i uvijek kada smo u dvojbi kako postupiti naši sudovi će postavljati pitanje. Kako vrijeme bude odmicalo bit ćemo još aktivniji nego do sada, istaknuo je Bošnjaković.