Bošnjaković: “I suci su ljudi, ili prime poziv suda, ili ne prime”

Kako doznajemo ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković se nakon suđenja u aferi Ina-Mol sastao na kavi s predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda Ivanom Turudićem pa dobio njegovo očitovanje i stvorio jasniji stav o cijelom slučaju.

“Nema dvojbe, to je pravomoćno utvrđeno da je na toj dionici vozio brže nego što je dozvoljeno, to je pravomoćno. To u svakom slučaju nije nešto što je prihvatljivo ponašanje, ali nažalost događa se da vozimo brže ponekad. S te strane on je kaznu platio, taj dio je gotov”, ustvrdio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

“Što se tiče drugih stvari koje su se isticale u javnosti da je bježao pred policijom, policja u tom smislu nije podnijela nikakvu prekršajnu prijavu i u tom formalnom smislu prijavu nemamo i ponovio mi je priču koju je rekao medijima”, nastavio je ministar.

“Što se tiče neodazivanja sudu i sud je sam u formalnom smislu rekao da dostava nije bila uredna i ne vidim što bih ja tu više trebao. Dobio sam pisano očitovanje i vidjet ću da li ima nekih razlika u odnosu na ono što smo danas razgovarali”, zaključio je.

Glasnogovornik suda u Bjelovaru na ovu je temu ranije izjavio da je “šest pošiljki upućenih sucu Turudiću bilo vraćeno s naznakom dostavljača (Hrvatske pošte) da je obaviješten, ali nije podigao pošiljku.”  

Bošnjaković je u više navrata kazao da vjeruje sucu Turudiću te da nema razloga ne vjerovati mu. Ipak, on je sudac, zna kako se sudovi ponašaju pa ako je dobio prekršajni nalog i žalio se, morao je očekivati da će dobiti poziv. Jer, ako ne zna sudac kako se ponaša sud, tko bi to mogao znati?

“Nemam vam što reći na to, i suci su ljudi, ili prime poziv, ili ne prime.”

Dakle, sud je povjerovao Hrvatskoj pošti, a ne gospodinu Turudiću, što je u presudi utvrđeno.

“Koliko razumijem, sud je dao priopćenje da dostava nije uredna. Presudu nisam vidio”, kazao je Bošnjaković pa se još jednom osvrnuo na moguće bježanje policiji:

“Da je došlo do toga imali bismo prijedlog za prekršaj, a danas to nemamo. Zato ne mogu komentirati i raspravljati o onome čega nema.”

Još će se vidjeti njegovo očitovanje, naglasio je Bošnjaković. Ali, morao se osvrnuti i na riječi ravnatelja policije Nikole Miline, koji je nakon pregleda snimke utvrdio da nije bilo propusta pri postupanju policije, kao i da se Turudić nije zaustavio.

“Policija nije procesuirala tako nešto pa nikakav prijedlog za prekršaj u tom smislu nije došao”, naglasio je ministar.