Borzan: Hrvatski kupci će moći kupovati sa svih internetskih stranica u EU

Hina

Europski parlament potvrdio je rezultate pregovora o Direktivi o geoblokiranju i drugim vrstama diskriminacije utemeljenim na nacionalnosti, mjestu prebivališta ili boravišta na online tržištu, izvijestio je u utorak osječki ured hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan (SDP), koja je radila na direktivi je u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača.

U priopćenju za javnost navodi se kako je ovo kraj dvogodišnjeg procesa i odlična vijest za Hrvatsku, jer će već od iduće jeseni hrvatski kupci će moći kupovati sa svih internetskih stranica u EU.

Naime, do sada su hrvatski potrošači kao građani iz manje i novije države članice  bili nerijetko diskriminirani tijekom kupovine online. Najčešće se događa da nam web trgovina odbija nešto prodati. Istraživanje Europske komisije je pokazalo kako čak 63 posto internet trgovaca ne prodaje van svoje države članice“, pojasnila je Borzan.
Napominje kako se ukidanje barijera odnosi samo na fizičke proizvode, a servisi za čitanje e-knjiga ili streaming glazbe možda će biti uključeni u zakon kroz iduće dvije godine.
Borzan podsjeća kako je tražila i zabranu automatskog preusmjeravanja kupaca na nacionalne stranice, jer se  u pojedinim slučajevima kupce  automatski prebacuje na lokalnu stranicu s drugim proizvodima i cijenama, a uz to, ponekad se čak naplati i po višoj cijeni nego kupcima iz nekih drugih članica EU-a.
Ističe kako je zabrana  usvojena te da više od 30 posto hrvatskih građana redovito kupuje online  i taj broj se stalno povećava.
“Prekogranična online kupovina u EU čini tek 14 posto ukupne internetske kupovine. Ukidanjem ove barijere očekuje se njen rast. Online tržište ima veliki potencijal koji bi koristio i hrvatskim trgovcima i potrošačima. Procjena je da bi povećanje online trgovine sa sadašnjih 5 posto na 15 posto značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto“, navodi Borzan. (Hina)