Boris Milošević: Nisam za uvođenje policijskog sata i propusnica, ali odluka je struke

Potpredsjednik Vlade za društvena pitanja i manjinska prava, Boris Milošević, gostovao je u Točki na tjedan.

“Ograničenja koja uvodi Vlada RH nisu samo u Hrvatskoj, nego je svugdje u svijetu ista situacija. Cijeli set prava se ograničava, ali mislim da u ovom trenutku postoji balans između mjera i zaštite i legitimnog cilja, mislim da imamo konsenzus oko zaštite zdravlja”, rekao je Milošević.

Na užem kabinetu Vlade znaju razgovarati o društvenim pitanjima. Upitan je li na neku mjeru upozorio, na način da primijeti da ona ograničava ljudska prava, Milošević je rekao da dosad nije imao primjedbi. “Sve mjere koje se donose, donose se isključivo zato što to nalaže epidemiološka situacija. Sve grane vlasti, unatoč ovoj situaciji, rade, jedna kontroliraju drugu i mjere koje se donose, donose se na način da se pazi da nikoga ne diskriminiraju, da su proporcionalne i da imaju rok trajanja”, rekao je Milošević.

“Mjere će se produžiti, ali vidjet ćemo hoće li se postrožiti”
Dodao je da vjeruje da će se mjere, koje vrijede do 21. prosinca, produžiti. “Produžit će se sigurno, a vidjet ćemo hoće li se postrožiti”, rekao je Milošević.

“Nisam za uvođenje policijskog sata i uvođenje propusnica, ali ako struka tako kaže i uvede neki kratak rok trajanja tih mjera, Stožer bi to trebao razmotriti. O tome se još nije razgovaralo. Imamo mi zemlje koje su imale puno strože mjere, pa nisu polučile neke rezultate. Svaka mjera koja se donosi, donosi se isključivo radi toga što to nalaže struka i epidemiološka situacija, a ne radi neke agende ili dobivanja političkih poena”, rekao je Milošević.

Dodao je da ni znanstvenici nisu jedinstveni oko toga što treba učiniti. Upitan koju struku Vlada sluša i osvrnuvši se na problem s Vladinim Znanstvenim savjetom, Milošević je rekao da je predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Zvonimir Frka Petešić imao pressicu gdje je objasnio razvoj situacije.

Savjet je ostao postojati, a u znanosti je normalno da postoje oprečni stavovi, rekao je Milošević.

“Odluka Stožera da se održi Kolona sjećanja nije bila politizirana”
“Nijedna zemlja nema recept kako dobiti rezultate i uspješno suzbiti ovu epidemiju. Da to Vlada ima, naravno da bi to učinila”, rekao je Milošević, dodavši da se na sastancima stalno raspravlja o epidemiološkoj situaciji i rješavanju problema koji proizlaze iz epidemije, od zdravstvenog sustava, školstva do gospodarske situacije.

Upitan je li politizirana odluka Stožera da se u Vukovaru održi Kolona sjećanja, bez obzira na epidemiološku situaciju, Milošević je rekao da odluka Stožera to nije bila.