Boris Jokić: Svi iz obrazovanja maturantima bi trebali reći: Oprostite!

FaH

Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja bio je gost Newsrooma gdje je komentirao djelomični povratak u škole od ponedjeljka. Istaknuo je da je sama odluka donesena na neplanski način, a da propisani uvjeti ne odgovaraju realnosti u hrvatskim školama.

„Čelni čovjek policije kazao je da se ne može jamčiti sigurnost, ja bih svoje dijete poslao da postoji garancija, ali ta garancija ne postoji, mi ne znamo kako će se razvijati situacija. Nitko nije pitao odgojno obrazovne radnike, kako će oni s obzirom da i među njima ima rizičnih skupina…To je jedna alibi pozicija“, kaže Jokić i dodaje da nitko ne razmišlja iz perspektive djeteta od 8 ili 9 godina.

„Niste u svom razredu, možda nije ni vaša učiteljica, razmišljate tko je sve bolestan, pita se zašto sam ja tu, a drugi nisu. Ni onima drugima, koji su ostali doma, nije lako objasniti“, kaže Jokić i zaključuje da ukoliko postoji situacija da se u školu ide, onda se u školu mora ići.

Ističe i problem škole koja traje od 8:30 do 11:30, a djecu moraju dovesti i odvesti roditelji. Smatra da generalno trebamo biti ponosni na online nastavu, a najzaslužnijima smatra odgojno obrazovne radnike, roditelje i djecu.

„Ali to ne može zamijeniti školu. Teško je motivirati djecu, to da se sami mogu motivirati ne ide, to je iluzija. Potreban je prije svega ljudski kontakt“, zaključio je.

Što se tiče maturanata zaključio je da su oni, od svih generacija u društvu, najugroženija skupina što se tiče psihičkog zdravlja.

„Oni nemaju nikakve informacije što će s njima biti, sjetite se tog stresa i u normalnim okolnostima. Velika nepravda učinjena je toj djeci. Zamislite što su sve u ova 2 mjeseca ljudi koji vode sustav, mogli napraviti, resorno ministarstvo i rektorski zbor. Oprostite, to bi im svatko trebao reći tko dolazi iz obrazovanja i znanosti“, istaknuo je Jokić.

Nacionalno/N1.