Boris Johnson stiže u Washington razgovarati o Iranu, Sjevernoj Koreji i Siriji

EPA/ANDY RAIN

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u nedjelju će stići u dvodnevni posjet Sjedinjenim Državama tijekom kojeg će se susresti s potpredsjednikom Mikeom Penceom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, objavili su Britanci.

Glavne teme razgovora u Washingtonu bit će situacija u Iranu, Sjevernoj Koreji i Siriji, objavilo je britansko ministarstvo, a posjet ministra događa se uoči putovanja američkog predsjednika Donalda Trumpa u Veliku Britaniju koje je planirano za 13. srpanj.

“Velika Britanija i SAD su jednakog stava oko jako mnogo svjetskih vanjskopolitičkih izazova”, priopćio je Johnson, navevši trovanje ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala na jugu Engleske, za što London optužuje Moskvu, te protivljenje uporabi kemijskog oružja u Siriji i razvijanju nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji.

“Britanija, SAD i europski partneri ujedinjeni su i u pokušaju da zaustave iransko ponašanje koje Bliski istok čini manje sigurnim – njegove kibernetske aktivnosti, podršku skupinama poput Hezbolaha i njegovom opasnom raketnom programu kojim naoružavaju paravojske Hutija u Jemenu”, dodao je ministar.

Trump je objavio da želi vratiti američke sankcije nad Iranom koje su ukinute 2015. u zamjenu za iransko obećanje o zaustavljanju svog nuklearnog programa.

Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, koje i dalje podržavaju sporazum s Teheranom, dao je rok do 12. svibnja da ga poprave.  (Hina)