Borbena tehnika OS RH transportom HŽ-a upućena u Litvu

MORH

Borbena oklopna vozila Patria te druga tehnika i oprema Oružanih snaga RH iz sastava 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) upućena su danas u subotu, 25. studenog 2017. godine u jutarnjim satima iz Zagreba u Republiku Litvu.

Organiziranim transportom Hrvatskih željeznica u Litvu je krenulo 13 borbenih oklopnih vozila Patria 8×8 AMV, jedno borbeno sanitetsko oklopno vozilo Patria 8×8 AMV uz jedno borbeno oklopno vozilo za izvlačenje Patria 8×8 AMV, četiri teretna kamiona, jedan terenski kamion, terensko borbeno vozilo, elektroagregat, vagon za spavanje, dva terenska motorna vozila i 15 kontejnera.

“S obzirom da smo mi mehanizirano pješaštvo, ova tehnika nam je prijeko potrebna za svakodnevne aktivnosti u sklopu misije: imamo 13 borbenih oklopnih vozila Patria te jednu recovery i jednu sanitetsku Patriu koja služi, primjerice,a za svakodnevne aktivnosti u sklopu misije: imamo 13 borbenih oklopnih vozila Patria te jednu recovery i jednu sanitetsku Patriu koja služi, primjerice, za zbrinjavanje ranjenika”, rekao je zamjenik zapovjednika 1. mehanizirane satnije 1. bojne “Tigrovi” i pripadnik 1. HRVCON-a eFPBG–DEU, natporučnik Vedran Mandić te je naglasio kako na utovaru opreme sudjeluju zapovjednici i vozači koji su posebno obučeni za provedbu ovakvih aktivnosti.

Transport pripadnika OSRH i oklopnih vozila u organizaciji je i provedbi Zapovjedništva za potporu, a sva borbena oklopna vozila i ostala oprema, prevezena su sukladno važećim propisima koji se odnose na željeznički promet.

Oružane snage Republike Hrvatske još jednom su dokazale spremnost za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) koja osim što se odvija izvan teritorija Republike Hrvatske, po svom opsegu i intenzitetu transporta snaga, Oružanim snagama RH predstavlja jedan od najvećih logističkih izazova.

U NATO- aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, u 1. hrvatskom kontingentu sudjeluje 181 pripadnik Oružanih snaga RH u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke, a glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne “Tigrovi” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.