Boras: Prijedlog o dodjeli počasnog doktorata Bandiću u redovitoj proceduri Sveučilišta

Izvor: N1

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je u utorak da je prijedlog o dodjeli počasnoga doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću ušao u redovnu proceduru Sveučilišta te da će na današnjoj sjednici Senata biti predloženo povjerenstvo koje će o njemu dati svoje mišljenje.

“Sveučilište u Zagrebu dobilo je s Muzičke akademije prijedlog da se gospodinu Bandiću dodijeli počasni doktorat. Oni su ga široko obrazložili i danas će u redovitoj proceduri na sjednici Senata biti predloženo povjerenstvo koje će o tome dati svoje mišljenje”, potvrdio je Hini rektor Damir Boras.

Prijedlog za dodjelu počasnog doktorata Bandiću stigao je na Sveučilište u petak iz uprave Akademije te da ga je potpisao dekan Dalibor Cikojević. Riječ je o redovnom prijedlogu koji obrazlaže zasluge zagrebačkoga gradonačelnika za razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

“Mi smo ga proučili i vidjeli da je potpuno legitiman”, istaknuo je Boras dodavši će konačnu odluku donijeti Senat na temelju izvještaja povjerenstva.

Prijedlog o dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću jedna je od četrdeset točaka na današnjoj sjednici Senata, na kojoj će, uz ostale redovne teme, biti i 25 međunarodnih projekata za čije su potpisivanje dekani zatražili suglasnost Senata jer je riječ o projektima višima od tri milijuna kuna.

Prema statutu Sveučilišta u Zagrebu, počasne doktorate i počasna zvanja dodjeljuje Senat. Počasni doktorat može se dodijeliti osobama od iznimnog ugleda, kao i osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta, hrvatskoj znanosti i kulturi.

Postupak dodjele mogu pokrenuti obrazloženim prijedlogom pojedina sveučilišna tijela, sastavnice Sveučilišta ili pojedinci.

Senat, kada dobije obrazloženi prijedlog, imenuje stručno povjerenstvo, a temeljem izvješća toga povjerenstva, donosi konačnu odluku od dodjeli počasnoga doktorata.

Prvi počasni doktorat zagrebačkoga Sveučilišta dodijeljen je 1913. Tadiji Smičiklasu, a među počasnim doktorima su i Nikola Tesla, Dragutin Gorjanović Kramberger, Lavoslav Ružička, Vladimir Nazor, Vladimir Prelog, Niels Bohr, Ernest Bloch, Primo Nebiolo, Linus Pauling, Alois Mock, Suleyman Demirel, Margaret Thatcher, Robert Badinter, Branko Lustig, Mirjan Damaška i Milko Kelemen.

U mandatu rektora Borasa počasni doktorati dodijeljeni su književnom povjesničaru i teoretičaru Stanku Lasiću, bosansko-hercegovačkom političaru i predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću i profesoru emeritusu Danielu Hagègeu sa Sveučilišta u Orléansu. Bude li mu dodijeljen počasni doktorat, Milan Bandić bit će 101. na tom popisu.

(Hina)