Boras: “I ja sam tužan, povući ćemo tužbu ako se student ispriča”

Izvor: N1

Sveučilište u Zagrebu, zastupano po rektoru Damiru Borasu podnijelo je tužbu protiv Luke Kovača, studenta Hrvatskih studija zbog, kako tvrde, iznošenja neistina. Razloge tužbe pojasnio je rektor Damir Boras nakon sjednica Senata.

“Ja sam obavijestio Senat, dakle s obzirom da je kolega student dao jednu izjavu koja je prenesena od velikog broja portala, nekritički, i koja je nanijela veliku štetu. To nije akademsko, naše unutarnje, nego pitanje medija. Sveučilište je preko odvjetničke kuće zahtijevalo da se ispravi taj tekst preko Hine, one to nisu prihvatili i onda nama nije ostalo ništa drugo nego da pokrenemo jedini način na koji se od takvih netočnosti, neistina od kojih smo stalno izloženi možemo obraniti.

Sveučilište je moralo to poduzeti. Sjestan sam da je dečko mlad, da je mladenački možda neopreezan, nije mi lako zbog toga. Izvijestio sam Senat o tome i rekao da ćemo rado povući tužbu čim se on ispriča”, rekao je Boras nakon sastanka Senata.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da je tužna zbog takvog poteza, da je neprimjereno da Sveučilište tuži vlastitog studenta.

“Sloboda govora na Sveučilištu nije sloboda iznošenja neistina i blaćenja. Optužiti upravu Hrvatskih studija da su organizirali kriminalni čin provale… Nastala je velika šteta, ali općenito takve stvari se ne mogu iznositi. Dakle, postoji odgovornost, Sveučilište je izloženo velikom medijskom pritisku uz puno neistina, to je bilo cijelo ovo ljeto.

A što se tiče ministrice, žao mi je da ona nije nazvala mene pa da ja objasnim o čemu je riječ. Ja sam svjestan i ja sam tužan što se takve stvari događaju. Moram reći, tome su dosta pridonijeli i mediji koji nekritički iznose podatke koje nisu provjerili i koje i zdrav razum za pravo ne bi prihvatio”, rekao je Boras.

Trebaju li studenti strahovati zbog iznošenja mišljenja?

“To nije pitanje kritičkog mišljenja, nego pitanje iznošenja neistina”, odgovara Boras.

Žaljenje je izrazio i dio profesora Sveučilišta, također su rekli da je to nepravedno. Boras je odgovario protupitanjem.

“A recite gdje je granica nepravednosti? Sloboda govora, a odgajamo studente u etičkom pogledu… Ja ne zamjeram što se zaletio, ali su mnogi prenijeli i moramo to sanirati. Vrlo rado ćemo povući tužbu kad se kolega ispriča da je iznio netočnosti i neistinu koja je veliku štetu nanijela Sveučilištu, a molim medije da točno prenose informacije.

Ne želimo nikakvu sankciju, želimo poslati poruku da nije dobro vlastito, najbolje sveučilište u Hrvatskoj, blatiti na način na koji se to u zadnje vrijeme radi iz ne znam kojih razloga.”