Bolnice zbog prekovremenih sati moraju naći još 200 milijuna kuna

Pixabay

Nakon odluke Vrhovnog suda o isplati troška za prekovremene sate liječnicima bolnice godišnje moraju naći još barem 200 milijuna kuna.

Prošlo je tjedan dana od odluke Vrhovnog suda prema kojoj su liječnici u pravu kad traže da im se prekovremeni sati obračunavaju na isti način kao oni u redovitoj satnici. Naime, to bi onima koji rade prekovremeno povećalo mjesečna primanja za oko 500 do više od 1000 kuna, a liječnički sindikat drži da se ta odluka trebala primijeniti već s isplatom plaće za prosinac.

No, od toga neće zasad biti ništa jer Ministarstvo zdravstva još nije poslalo zahtjev Fini da u Centralnom obračunu plaća (COP) promijeni elemente po kojima se obračunavaju prekovremeni sati. Plaće će dakle za prosinac ostati iste, a i neizvjesno je kad će odluka konačno biti implementirana jer se teško oteti dojmu da se zapravo nastoji odugovlačiti rješavanje tog sve većeg problema s obrazloženjem nema novca!

Istina, za svaki slučaj, bolnice su već napravile svoje izračune kako bi znale što ih čeka jer je odluka Vrhovnog suda, ma koliko se u Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu financija opirali primjeni, već “aktivirana”.

Ono što su pokazali ti preliminarni podaci poprilično je oneraspoložilo ravnatelje koji će s istim limitima imati povećane troškove za plaće u prosjeku za dva posto bolničkog limita.

Na godišnjoj razini to bi značilo da će se potrošnja bolnica povećati za najmanje 200 milijuna kuna. Naime, za prošlu godinu bolnice su ukupno potrošile 8,8 milijardi kuna, a u ovoj, to će biti gotovo deset milijardi. Dva posto od tog iznosa je spomenutih 200 milijuna novog troška, kažu ravnatelji, što je veliki “napad” na, i bez tog troška, nedostatne bolničke limite, donosi Jutarnji list.