Bolnicama 97 milijuna kuna za otplatu duga veledrogerijama

Zagreb, 16.10.2019. - U popodnevnim satima na dnevnom redu Sabora je rasprava o oporbenom prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Na fotografiji (D-L) Milan Kujundžić, premijer Andrej Plenković. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Vlada je u srijedu donijela odluku o dodjeli 97,6 milijuna kuna iz državnog proračuna bolnicama za otplatu dijela duga veledrogerijama, koji trenutno iznosi oko 2,5 milijarde kuna.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da će iz proračuna za otplatu dugova veledrogerijama biti uplaćeno ukupno 300 milijuna kuna u sljedećih nekoliko dana.

“Danas ćemo iz rebalansa proračuna bolnicama dati 97 milijuna, u idućih nekoliko dana u svrhu otplate dugova veledrogerijama Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurat će još dodatnih 200 milijuna”, izjavio je Kujundžić uoči sjednice Vlade.

Današnjom Vladinom odlukom sredstva su dodijeljena državnim bolnicama, a dobili su ih klinički bolnički centri i kliničke bolnice Dubrava i Merkur, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Za podmirenje duga za isporučene lijekove i medicinski materijal bolnicama HZZO je u svibnju veledrogerijama uplatio 200 milijuna kuna. Nova isplata dio je dogovora između Ministarstva zdravstva i predstavnika veledrogerija iz listopada ove godine. Ukupan dospjeli dug bolnica prema četiri najveće veledrogerije u Hrvatskoj tada je iznosio 2,5 milijarde kuna.

Kujundžić je također ustvrdio kako nema saznanja o namjeri Grada Zagreba da podnese kaznenu prijavu protiv bivšeg ravnatelja Dječje bolnice Srebnjak Bore Nogala zbog nadriliječništva.

“Ne bavim se nadriliječništvom. Nemam nikakva saznanja o tome, moje službe će provjeriti sve što jedni druge tuže “, izjavio je.