U bolnici Novi Marof počeli radovi na investiciji vrijednoj 51,5 milijuna kuna

FaH

U Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof u petak su, na Dan Varaždinske županije, počeli radovi na investiciji vrijednoj 51,5 milijuna kuna, a izgradit će se novi spojni objekt i prometnica između dva odjela palijativne skrbi, energetski obnoviti zgrade Odjela II i Odjela III, te opremiti modernom medicinskom opremom Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb.

Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je gospodarsku važnost bolnice u Novom Marofu za Varaždinsku županiju i pozdravio projekt, ističući kako se radi o iznosu od 51,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Europa je prepoznala Novi Marof i ljude koji na tome godinama rade, kada se netko nametne kao jedan od samo četiri projekta u hrvatskom zdravstvu koji dobivaju europski novac, to dovoljno govori samo po sebi, kazao je Čačić. Najavio je da će Varaždinska županija uskoro dobiti sredstva za još jedan zdravstveni projekt, a radi se o Spinalnom centru bolnice u Varaždinskim Toplicama.

Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin u sklopu koje je i bolnica u Novom Marofu, rekao je da služba za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu prihvaća bolesnike s područja cijele središnje i sjeverozapadne Hrvatske, odnosno iz osam županija.

Do sada su infrastrukturni, tehnički i ljudski kapaciteti za pružanje palijativne skrbi bili neadekvatni i nedostatni, ali dovršetkom ovog projekta povećat će se infrastrukturni, tehnički i ljudski kapaciteti za pružanje kvalitetne palijativne skrbi, istaknuo je Kudelić.

Jedan od vodećih centara u Hrvatskoj

Također, ulaganjem u energetsku učinkovitost osigurano je optimalno i racionalno buduće korištenje energetskih resursa, te smanjenje štetnog utjecaja na prirodu i izdataka za održavanje hladnog pogona, kazao je Kudelić dodavši da će centar za palijativnu skrb u Novom Marofu biti jedan od vodećih na nacionalnoj razini.

Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb ima 300 kreveta, koji dijelom služe za produženo liječenje, a dijelom su palijativni kreveti. Izgradnjom objekta imat će 89 kreveta namijenjenih palijativnim bolesnicima, sukladno Mreži javne zdravstvene službe.

Pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić naglasio je da se Novi Marof zadnjih godina profilirao prema razvoju kroničnog produženog liječenja, a palijativna skrb ide u tom smjeru. Nužno je da se Novi Marof i dalje razvija u smjeru nacionalnog centra jer su korisnici pacijenti iz cijele regije, posebice iz Zagreba i Zagrebačke županije.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoj, Dragan Jelić napomenuo je kako je Varaždinska županije povukla gotovo najviše sredstava za projekte na području zdravstva na razini Hrvatske. U ovom trenutku radi se o gotovo 200 milijuna kuna.

Hina/H.J.